ЗАБРАНА емитовања РТ ДЕ у Немачкој није ништа друго до напад на слободу говора, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Москва ће данас објавити реципрочне мере, најавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

– Можемо само да жалимо због тога. Ситуација је очигледна: међународном медију забрањено је емитовање програма у Немачкој – рекао је Песков на редовном брифингу за новинаре.

Подсетимо, раније је комисија за регистрацију и надзор немачког медијског регулатора МАББ забранила емитовање телевизије РТ ДЕ у земљи због недостатка дозволе.

Поред сателитског емитовања, регулатор је такође затражио да се прекине емитовање програма на порталу, путем мобилних апликација и смарт ТВ апликација РТ њуз.

Истовремено, немачка страна сматра да телевизија не може да тражи издавање других дозвола које су на снази у ЕУ.

С тим у вези, главна уредница новинске агенције „Спутњик“, медијске групе „Русија севодња“ и телевизије „РТ“ Маргарита Симоњан изјавила је да телевизија РТ ДЕ неће престати са емитовањем, упркос забрани немачког медијског регулатора „МАББ“.

– Компанија (‘РТ ДЕ Продакшнс’) прави неколико програма за телевизију РТ ДЕ која емитује програм из Москве и која има сва права за емитовање у Немачкој и 32 друге европске земље. То је потпуна бесмислица. Нећемо престати са емитовањем. То је као кад би ‘Роскомнадзор’ (Служба за надзор у области комуникација, медија и информационих технологија Русије) забранио ‘Дојче веле’ емитовање на њиховом сајту. Узгред речено, вреди пробати – написала је Симоњанова на Телеграму.

Оставите Коментар