Једна од мера која је изазвала највише полемике у јавности везана је за обавезно прање руку, и то „чврстим“ сапуном који, како кажу стручњаци, боље штити од зараза од течног.

Питање које се нама лаицима негде логично намеће јесте како је могуће да нас средство које сви „пипкају“ боље чува од опасних вируса и бактерија од оног које долази из затворене боце?

Професор доктор Зоран Вујчић, редовни професор Хемијског факултета у Београду је објаснио у чему је разлика и зашто су чврсти сапуни ефикаснији у спречавању зараза.

„Логика постоји, али оно што је важно, заправо, јесте пХ вредност сапуна. По наводима стручњака, јако базно средство може за 20 секунди да оштети вирус који је генерално слаб. Исти ефекат има 60-процентни алкохол и то тек после 60 секунди. Важно је рећи да приликом паковања течних сапуна, односно пуњења боца, долази до ‘прљања'“.

Да ли то значи да је пХ вредност у чврстим сапунима већа него у течним?

„Тако је. Примера ради, прављени сапуни (не комерцијални) имају пХ 10 до 10.6. Течни сапуни су заправо раствори детерџента, са пХ вредношћу од 5 до 6.5. То је та разлика.“

Шта је са алкохолом који се обавезно налази у средствима за дезинфекцију, како је и наглашено на паковању, колико њега има у сапунима?

„Алкохол се у овим средствима не налази у довољној нити дугој концетрацији да би био ефикасан. Да будемо реални, још један проблем је што се код нас не перу руке ни довољно, нити дуго колико се препоручује“, каже др Вујчић.

А шта је са „пипкањем“ сапуна? Шта ако се неко закашљао у руку, па прао руке?

„И течни сапун такође сви додирују, односно диспензор на паковању, тако да се и један и други на тај начин ‘контаминирају’. Али, ако неко пере руке 20 секунди чврстим сапуном, вируси и бактерије који остану на њему ће ‘страдати’ зато што је средство или базно или ће се једноставно сушењем сапуна и сами ‘осушти’. Да само додам генералну напомену да од детерџената, било да је реч о оном за судове или о течним сапунима, пуца кожа и продубљују се поре. Што једна од додатних предности чврстог сапуна“, закључио је професор Вујчић.

Оставите Коментар