У току синоћних протеста у Београду дошло је до низа напада на полицију, када су демонстранти изашли на улице због одлуке Владе да се уведе полицијски час од петка.

Испред Скупштине Србије у току протекле вечери одржан је протест грађана и присталица опозиције, а део демонстраната покушао је уђе у хол. Полиција је интервенисала и избацила демонстранте из скупштинске зграде у којој је накратко остао само опозициони политичар Срђан Ного. Нешто касније и он је изашао из зграде парламента.

Летеле су каменице према полицији, а полиција је бацила сузавац због чега су се окупљени разбежали према Тргу Николе Пашића и Пионирском парку. Група демонстраната покушала је да се врати до Скупштине и све време се кошка са полицијом.

У помоћ полицији стигли су и припадници Жандармерије.

Демонстранти који су се вечерас окупили испред Скупштине Србије, отерали су скупа припаднике опозиције, међу којима су били и Вук Јеремић из Народне странке. Демонстранти су Јеремићу викали „Одлази, одлази!“, а ништа боље није прошао ни лидер Републиканске странке Никола Сандуловић.

Демонстрантни су више пута поновили да не желе да у својим редовима виде било ког политичара, а у тренутку када се Јеремић приближио вратима скупштине како би им пружио подршку, побуњени грађани су га отерали.

Међу демонстрантима су виђени и припадници “Антифе“, организације која је недавно у Америци проглашена за терористичку, затим чланови “Не давимо Београд“, Жене у црном, Анита Митић из иницијативе младих за људска права, Јелена Анасоновић и Мирослав Паровић, које су демонстранти напали звиждуцима и повицима “Бежите одавде“, “Ово је Србија“ итд.

Уредници НИН-а и Времена на Н1 су прозивали демонстранте да су дивљи десничари јер су преузели протест од њихових прозападних пулена који су растерани.

Било је приметно да су стране обавештајне агентуре имале утицај и манипулисале групама незадовољних грађана на терену.

Исто је прошао и Ного који је претходно са демонстрантима био у скупштини, коју је потом напустио са новинарима.

Испред Скупштине је дошла и Мариника Тепић, али је одмах извиждана и склонила се у првом налету сузавца као и већина жена.

Демонстранти су певали четничке песме, скандирали “Ој Косово Косово“ и “Не да мо светиње“, а Н1 телевизија је том приликом у преносу одмах гасила тон.

Из Новог Сада су дошли Војвођански аутономаши и сепаратисти који су одмах примећени међу масом.

Председник покрета “Доста је било“ Саша Радуловић на друштвеним мрежама је позвао на поновно окупљање и истакао да демонстрантима нису потребне маске.

Италијански “Темпо” пише да се око 1.000 демонстраната окупило се испред парламента у Београду, јер је председник Србије Александар Вучић најавио нове рестриктивне мере за решавање проблема с коронавирусом.

Три аутомобила запаљена су вечерас у насилним протестима у центру Београда.

Најпре је код цркве Светог Марка запаљено једно полицијско возило, а пламен је захватио још два аутомобила.

„Има повређених и демонстраната и полицијаца. Екипе Хитне помоћи су на терену“, речено је Танјугу.

У Хитној помоћи за Танјуг је потврђено да има повређених у нередима испред Скупштине и да су 43 повређена полицајца збринута на ВМА.

Оставите Коментар