У Токију је одржан митинг са захтевом да се врате „северне територије“, како у Јапану називају јужнокурилска острва Кунашир, Итуруп, Шикотан и Хабомаи.

Учесници митинга су изразили спремност да и даље раде на повратку спорних острва Јапану, јавља телевизија НХК.

Министар за послове Окинаве и „северних територија“ Сејити Ето је рекао на митингу да је спреман да води просветни рад међу становницима и да повећа хуманитарну размену са становницима острва.

На митингу је учествовало око 500 људи. Након његовог завршетка, они су прошетали централним улицама града. Митинг се од 1945. године одржава сваке године 1. децембра.

Спор око Курилских острва

Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године.

Москва инсистира на томе да су острва ушла у састав Совјетског Савеза на основу исхода Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не подлеже преиспитивању.

Совјетски Савез и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију, у којој је Москва пристала да, након закључивања мировног споразума, размотри могућност предавања острва Хабомаи и Шикотан Јапану. Судбина Кунашира и Итурупа није била тема преговора.

Преговори који су уследили, међутим, нису довели до резултата, а две земље до данас нису потписале мировни споразум.

Оставите Коментар