Пољска може да напусти ЕУ због плана владајуц́их националиста да дозволе да судије буду отпуштене ако доводе у питање легитимитет владиних правосудних реформи, саопштио је Врховни суд те земље.

У саопштењу се истиче да су ти планови у супротности са европским законима и да појачавају вец́ постојец́е тензије између Брисела и владајуц́е пољске партије Право и правда.

„Супротности између пољског и европског законодавства вероватно ц́е довести до интервенције институција ЕУ у вези са кршењем уговора у оквиру Уније и на дужи рок то ц́е довести до тога да Пољска напусти ЕУ“, истиче Врховни суд.

У саопштењу се наводи и да је предложени закон очигледно састављен тако да се председнику Анџеју Дуди, савезнику владајуц́е странке, дозволи да постави новог председника Врховног суда пре председничких избора у мају следец́е године.

Ауторитарна ЕУ је оптуживала партију Право и правда за наводну политизацију правосуђа од када је 2015. године та странка дошла на власт. Та партија међутим наглашава да су реформе неопходне како би правосудни систем био ефикаснији.

Према нацрту закона, који се тренутно налази у скупштинској процедури, судијама је онемогуц́ено да пресуде да њихове колеге, које је предложио панел нису независне и тако смењују једни друге.

Leave a Reply