У Спомен-комплексу у Текеришу, код Лознице, данас (19.8.) је одржана државна церемонија обележавања 105. годишњице Церске битке, прве српске и уједно савезничке победе у Великом рату.

Уз високе државне и војне почасти на споменик церским јунацима венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, градова Лознице и Шапца, општине Крупањ, као и делегације дипломатског кора, бројних удружења
и грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

У име Владе Србије то је учинио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је рекао да победа на Церу није била случајност, или пука ратна срећа, а доказ је друга величанствена победа Српске војске у Колубарској.

Победа мале Србије над светском силом каква је Аустроугарска била је готово
незамислива, то је била победа Давида над Голијатом, казао је он. Ђорђевић је подсетио да је српски народ у 20. веку увек био на правој страни и избор који је чињен у прошлости углавном се ослањао на његову дугу слободарску традицију и рекао да и данас од наших иностраних партнера и савезника можемо чути питање да ли ће Србија умети да и у 21.веку буде на правој страни историје.

  • Прошле године сам на овом месту рекао да је српска победа у Церској бици можда могла да се оствари без војводе Путника и генерала Степе, али засигурно не би могла бити постигнута без Станислава Сондермајера. Тог оличења најобичнијег српског редова чији су борбени морал и жеља за одбраном отаџбине задобили херојске размере. Просто српски сељак који је чинио нуклеус победничке српске војске није имао увида у замршене диломатске односе светских империјалистичких сила са почетка 20. века, али је знао читаву епску поезију напамет и етикује познавао боље од било ког професора са претижних европских универзитета. Бахатост аустругарског окупатора, који је на почетку рата заузео део српске територије и починио бројна зверства над немоћним цивилним становништвом, његова увереност у брзи слом Србије, сигурност да за своје злочине никада неће одговарати и жеља да се једна мала слободарска нација порази и унизи послужили су као катализатор за мобилизасцију свега што је најбоље и најснажније у српском народу – рекао је Ђурђевић у Текеришу.

Неправда која нам се наносила кроз историју заправо је везивно ткиво за јединство и истрајност нашег народа у борби за правду, тај пети елемент који је омогућио чудо библијских размера, толико много пута у историји српског
народа и државе, оценио је он.

  • Некоме ко гледа са стране наше победе изгледају као право чудо, међутим ми смо непобедиви у правичности. Чудо на Церу зато није никакво чудо, српска победа се морала догодити, без обзира на предност непријастеља у људству иопреми. Уверен сам да ће Србији и Србија бити на правој страни историје и у 21. веку. Неопходно је само да будемо јединствени – поручио је министар.

У име домаћина говорио је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, који је истакао да је ‘’наша обавеза да историја и преци који су уткали своје животе у темеље модерне Србије не смеју бити заборављени’’.

  • Када бисмо на овом месту сваком од наших предака који су своје животе изгубили у Великом рату одржали само један минут тишине ћутали бисмо непрекидно готово две и по године. Наша славна прошлост мора остати дубоко уткана у нама и младим генерацијама које долазе. Да нас подсећа ко смо и шта смо и да нам једном заувек трасира пут у будућност за коју су церски јунаци положили своје животе. Браћо церски јунаци који сте оставили живот за слободу, поносимо се вама, а ми смо та генерација која треба да својим потомпцима постане понос
    такошто ће им оставити будућност, да у својојземљи живе и раде, у својој Србији – казао је он и оценио да ‘’ниједна друга земља током Великог рата није тако скупо платила своју слободу као Србија и наш регион’’.

Међу онима који су дошли да одају почаст јунацима са Цера били су и представници српског Удружења ‘’Карађорђе’’ из Херцег Новог.

  • Први пут смо на легендарном Церу. Били смо на помену краљу Петру у Тополи, овде смо јуче и данас и драго нам је да заједно обележимо овај значајан датум у историји српског народа. Трудимо се да сваке године обележавамо значајне датуме, прошле смо били у Битољу, Кајмакчалану, Куманово, облежавању Мојковачке битке, а сада смо на Церу. Надамо се да ћемо се овде гледати сваке године – казао је Предраг Вујнић председник овог удружења.

Церска битка је једна од најважнијих победа српске војске у Првом светском рату. Упамћена је као блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције, а због заслуга у командовању командант Друге српске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе. Споменик са натписом ‘’Ваша дела су бесмртна’’ пуних девет деценија подсећа на хероје са Цера који су жртвовали себе за слободу свог народа.

Државну церемонију организовали су Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница.


Т. Илић

Оставите Коментар