Не обраћам се јавности као генерални секретар Срспке Деснице, нити као политичар, обраћам се као станар улице која се до недавно звала Стевана Филиповића.
Данас наша улица носи име Емила Першка, некадашњег фудбалског реперезентативца Југославије током тридесетих година прошлог века, али је значајније да је Першке био током Другог светског рата званичник усташког режима у НДХ.
Недопустиво је да се усташки крвник и злочинац уопште и спомиње, али је тек срамотно да му се указује част тиме што ће једна београдска улица носити његово име. Мајка мог детета је протерана 1995.године у злочиначкој геноцидној акцији усташке војске. Да ли се ико упитао како се осећа Александра или како би се осећала њена породица када би нам дошла у посету, у улицу Емила Першка. Протерани од стране усташких кољача, у Олуји, која представља највеће етничко чишћење после Другод светског рата, долазе у улицу званичника НДХ.
Обзиром да је име овог злочинца усвојено као име улице из Резервног фонда предлога назива улица и тргова, који свака комисија преузима од претходних комисија, не остаје ништа друго него да будем сигуран да је једино жути режим био спреман да српском народу овим потезом забије, кукавички, нож у леђа.
Желим да истакнем да су станари улице заједно са својим комшијама спремили петицију којом тражимо од надлежних градских институција да се ова срамна одлука поништи. Ми ћемо покренути иницијативу којом ћемо од Градских власти затражити да се улица Стевана Филиповића промени у Браће Миловановић.
Браћа Ђорђе и Арсеније Миловановић су били виђенији кнезови који су учествовали у Првом српском устанку 1804 године против Османлија за ослобођење Србије.
„Српска Десница баштини антифашистичку традицију, и њен председник Миша Вацић био је раме уз раме са Гораном Весићем, замеником градоначелника Београда, министрима Зораном ђорђевићем и Ненадом Поповићем, Марком Ђурићем, на обележавању Дана победе над фашизмом. Зато сам уверен да ће надлежни државни органи у складу са нашом историјом поништити ову срамну одлуку, и да ће уважити иницијативу нас станара, да улица добије назив Браће Миловановић.“, рекао је Александар Здравковић

Александар Здравковић, генерални секретар Српске Деснице

Оставите Коментар