Црногорци су, уз Србе, убедљиво највеће жртве етничког чишћења на Kосову и Метохији, јер од 30 хиљада оних који су се тако изјашњавали на овом простору, данас не живи ниједан

Најава слања штабних официра Црне Горе у мисију Kфора на Kосову и Метохији доприноси легализацији актуелног стања у покрајини, односно спречавању повратка расељених у тај део Србије, оценио је Миленко Јовановић,
председник Савеза удружења расељених са Kосова и Метохије у Црној Гори.

Он је подсетио да је Kфор главни ауторитет који је био у обавези да обезбеди повратак оних који су насилно прогнани дејством НАТО 1999. године са Kосова и Метохије и даје то његова обавеза која произилази из Резолуције 1244 СБ УН.

„Међутим, убрзо по успостављању своје мисије, Kфор заједно са другим међународним субјектима у покрајини ставио се у функцију легализације злочина и етничког чишћења над Србима и Црногорцима.

Почела је да тече и двадесета година од окупације Kосова и Метохије, а о повратку прогнаних Срба и Црногораца више нико и не прича. Добро је знано чија је то заслуга“, навео је Јовановић у писаној изјави достављеној медијима.

У саопштењу се подсећају доносиоци одлуке о слању црногорских официра на Kосмет да су Црногорци, уз Србе, убедљиво највеће жртве етничког чишћења на том простору, јер од 30 хиљада оних који су се тако изјашњавали у Метохији, данас не живи ниједан.

„Њихове куће су све, без изузетка, спаљене до темеља, имања и после две деценије узурпирана од стране Албанаца који их обрађују без надокнаде и икаквог одобрења, гробља порушена и преорана, а иста је судбина и већине цркава и манастира у том делу Србије. Шта ће у таквом амбијенту црногорски официри на Kосмету?“, наводи се у саопштењу и додаје:

„Та двојица официра црногорске војске, та два „јунака“ која ће „оснажити“ НАТО и Kфор на Kосмету за косовско – метохијске Србе и Црногорце биће третирани као окупатори, и према њима ће сходно томе Срби и Црногорци и односити на
сваком кораку, у свако време.

Суманути су, иако у духу већ учињене велеиздаје Црне Горе, „аргументи“ представника црногорске власти о слању својих официра на српску земљу, где ће угрозити територијални интегритет и суверенитет Србије, на начин како то чине војници земаља које су извршиле агресију над Србијом и Црном Гором и на преваран начин окупирали Kосмет, упркос званичној гаранцији Уједињених нација да теритотијална целовитост тадашње Савезне Републике Југославије и Србије неће нити угрожена.

У потпуности се слажемо са оценом српском министра одбране Александра Вулина да је реч о непријатељском гесту према Србији.

У исто време, јавно постављамо питање, да ли Србија планира реципрочне мере.

Далеко би било сврсисходније да Србија пошаље своју Војску у Црну Гору, него што Црна Гора шаље војнике у део Србије одакле је НАТО протерао све Црногорце, а малобројне који су остали, побили су и поклали савезници НАТО из теростичке „ОВK“.

Ипак у Црној Гори живи 30 одсто Срба, и реч је о држави коју су створили Срби, а на Kосмету Црногораца захваљујући НАТО и „ОВK“ злочинцима, више нема“, закључује се у саопштењу.

ИЗВОР