Споразум између Русије и Никарагве био је изненађење у САД, пише Тхе Хилл. Све иде на то да ће Русија добити поморске базе у Централној Америци.

За САД је изненађење био споразум Русије и Никарагве о привременом присуству војске у земљи у хуманитарне сврхе. Ово пише америчко издање Тхе Хилл.

Реч је о документу који страним војним лицима омогућава привремени боравак у Никарагви у хуманитарне сврхе.

Такву дозволу, уз Венецуелу, Хондурас, Гватемалу, Kубу, Доминиканску Републику, Мексико, Салвадор и САД, недавно је добила и Русија. Истовремено, вреди нагласити да се уговор не односи само на копнене снаге, већ и на ратне бродове и авијацију.

Ово би могло бити прво значајно појављивање руских трупа у Централној Америци. То ће послужити као основа за јаче руско војно присуство у Никарагви и шире,пише колумниста Тхе Хилл, Стивен Бланк.

Према његовом мишљењу, мало је вероватно да ће САД нешто пласирати у Никарагви, али Русија, Венецуела и Kуба могу да искористе ову прилику.

А ако се руски ратни бродови појаве у Никарагви, онда у будућности земље могу да се договоре о њиховом сталном размештању. А то може довести до тога да ће Москва добити поморске базе у Централној Америци, закључује аутор чланка.

Стивен Бланк пише да је овакав развој догађаја био непријатно изненађење за САД, иако је то универзална руска тактика – успостављање економских и војних веза са земљама у развоју. Ипак, ово је било потпуно изненађење за Вашингтон.

Русија је успела да развије ову стратегију, упркос својим економским ограничењима, јер Америка није обраћала довољно пажње на дешавања у овим земљама, закључује колумниста Тхе Хилл-а.

Оставите Коментар