Љутња, срџба, пркос, али и стрес, нервоза и непопустљивост су емоције које је показао председник Црне Горе Мило Ђукановић, говорећи у Тивту о протестима којима грађани већ недељама бране православне светиње у тој земљи, каже хрватски стручњак за пословну комуникацију Љиљана Бухач.

„Ђукановићев наступ на седници Општинског одбора ДПС у Тивту садржао је драматичан стил, помало повишеног тона, претећих покрета, уверавања, што све указује на узнемиреност и узрујаност“, пишу подгоричке Вијести.

Ђукановић је на седници послао оштре поруке у вези са литијама којима се грађани противе Закону о слободи вероисповести и боре се за одбрану православних светиња. Црногорски председник је чак своје грађане који учествују у литијама назвао „лудачким покретом“.

„Врло контролисани говор, нешто наглашенији, јер је желео да допре до људи и снажније је стављао нагласке на одређене целине које се односе на имовину Црне Горе. Био је усмерен на циљ и видела се загрејаност за тему о којој говори. Користио је снагу и висину гласа, ритам говора и језик тела, како би указао на важност неког дијела говора“, казала је Бухач.

Према њеним речима — могло се приметити да га то исцрпљује, па је на моменте губио концентрацију и користио дуже станке и поштапалице, али се брзо враћао на суштину.

„Његово психолошко стање одразило се на невербалан начин — напетост, појачано знојење, неправилно дисање, покрети претње — кажипрст, стиснуте шаке, што можемо протумачити да неће бити онако како су неки то замислили, барем не док је он председник“, каже хрватска аналитичарка.

Бухач додаје да је део говора у коме Ђукановић тврди како је „манипулација да желе да отму имовину од СПЦ“ пропратио стиснутим шакама као да је у рингу — поза боксера, чиме је, како је рекла — показао став да је спреман да се бори. То је још „зачинио“ покретом чешкања иза ува средњим прстом.

„Коришћење средњег прста снажан је показатељ неслагања, неуважавања и презира и неверице и емоционалне нелагоде за понашање Српске православне цркве“, каже Бухачева.

Додаје да Ђукановићу код поруке: „Не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори…“ глас и тело „нису плесали танго, нису били усклађени“.

„Користио је диригентске покрете — кажипрсти обе руке уперени у саговорнике као палице, махање кажипрстом, сеча дланом по зраку, јасни су показатељи његовог расположења, претње — то нећу толерисати. Порука одлучности, ауторитарности и доминантности“, наводи Бухачева.

Додаје да се може закључити да је наступ Ђукановића био као „рекламни пано“ — јасно је слао поруке што мисли о насталој ситуацији и манипулацијама, и то путем геста, израза лица и физичких покрета и вербалном комуникацијом.

Да му се настала ситуација не свиђа, како је навела Бухач, могло се препознати по покретима „блокирања очију“ и стиснутих усана, што указује да се осећа угрожено и да му се не свиђа развој догађаја.

„Да неће попустити и да ће чврсто бранити свој став и да тражи подршку присутних и шире јавности — комуницирао је отвореним длановима, раширеним рукама према учесницима. Порука: ’Верујте ми, знам шта радим и желим вашу подршку‘. Забринутост и борбу са стресом могли смо видети по покретима — често додиривање лица, брисање зноја, чешкање по глави, чишћење ноктију, трљање чела, додиривање врата, те појачане самоутешне радње“, наводи Бухач.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here