ЦЕНЕ хране су рекордно порасле у свету, а сви су изгледи да ће расти и даље. И зато што Kина купује све што је на продају.
Према подацима ФАО (Организација УН за храну и пољопривреду), цене житарица су током 2021-ве порасле за 23,2 одсто, цена биљних уља – за 53 одсто, млечних производа – за 19,1 одсто, меса – за 17,6 одсто, шећера – за безмало 40 одсто.

Глобални увоз хране достиго је у 2021. години рекордну вредност од 1,75 билиона долара.

– Храна у свету поскупљује брзином каква није виђена скоро пола века. Посебан ризик представљају претерани апетити Kине која је купила готово половину светских резерви хране, рекао је Алистер Смит, виши истраживач на Универзитету Ворвик.

Према америчком Министарству пољопривреде, Kина у складиштима већ држи 69 одсто светског кукуруза, 60 одсто пиринча, 51 одсто пшенице и више од 30 одсто соје.

Kина је 2020. купила храну за рекордних 98,1 милијарду долара. Увоз је порастао за додатних 22 одсто током 2021-ве године, а за 360 одсто током протекле деценије.

Ћин Јујонг, шеф Националне управе за резерве житарица, потврдио је да су државне резерве хране Kине достигле историјски максимум. И прецизирао:

– Наше резерве пшенице покривају потребе за годину и по дана“.

Раст залиха хране у Kини може се повезати са низом фактора: земља се осигурава од трговинског рата, наставка пандемије, лоших жетви и последица енергетске кризе.

Оставите Коментар