Већ десет година постоји накарадан план да се у румунско српско село поред Београд-а – Овча, насилно колонизују роми.

Пре десетак година овај план је спречен одлучном интервенцијом тадашњег премијера Калина Попеску-а Тарикеану-а, али упорни Сорошевци не одустају, тако да се овај илегалан захтев повампирио овог лета кад су разне НВО спонзорисане од стране ЕУ и УН изразиле жељу да на једном празном плацу на улазу у село саграде зграду за преко 300 рома муслимана са Косова, што је противно свим законима и повељама о људским правима које забрањују да се на подручју где живи нека наионална мањина насилно колонизују припадници друге мањине који би угрозили њен опстанак.

Поводом овог захтева, огласио се и председник Националног савета румунске националне мањине и иницијативног одбора локалне месне заједнице Овча, за обустављање изградње станова у Овчи за припаднике ромске националне мањине у оквиру Пројекта „Саградимо дом заједно“, који финансира Европска унија, а реализује Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС, у партнерству са Градом Београдом а касније се огласио и представник Националног савета ромске националне мањине, проф. Витомир Михајловић, који је у класичном Сорошевско либералном маниру оптужио локалне Румуне за расизам.

Према последњим информацијама које смо добили из села од председника одбора за Спас Овче, господина Грацијана Брађана, добили смо информације, да су се румунски али и српски житељи Овче ујединили, основали ову иницијативу и послали писма протеста свим надлежним институцијама у Србији, од општине Палилула, преко републичке градске управе, до Владе, председника и омбудсмана. Чак су запретили да ће бити умешане поново и Влада Румуније као и Амбасада Румуније у Београду, и да би ово сигурно изазвати међународни скандал који нико не жели.

Како извештава Господин Брадјан, иницијатива за спас Овче је по свој прилици победила, и сваки даљи покушај изградње станова за роме је успешно одбијен. На спорном плацу ће највероватније бити изграђен паркић за децу!

Александар Балан, Потпредседник Румуна у Србији.

НАЦИОНАЛИСТ.РС

Оставите Коментар