У политичком дијалогу су посланици власти и опозиције, Невена Ђурић из Српске напредне странке и Стефан Јовановић из Народне странке, разговарали о односима у региону, посебно о најављеном „отопљавању“ сарадње с Хрватском, ситуацији на Косову и Метохији и доласку саветника Стејт департмента Дерека Шолеа.

Ђурић је рекла да је став по питању односа с Хрватском јасан и да желе добру сарадњу са свима – и са Хрватском.

Међутим, указује да се ту променила ситуација у односу на период од пре десетак година и да се данас са Србијом разговара само уз међусобно уважавање и поштовање. 

Коментаришући реакцију Хрватске на пружену руку Србије и говор премијера Андреја Пленковића, Ђурић оцењује да њима, како каже, не прија то што се Србија економски развија и напредује и да је то један од разлога.

„Кад сте навикли да вам се неко извињава и кад год они затраже неко извини од Србије добију извини, кад год затраже неко понижење од Србије добију понижење. И сада се то у потпуности променило с доласком Александра Вучића и СНС. Променило се и да ми данас говоримо о патњама и страдањима српског народа и жртвама баш на тим просторима“, нагласила је Ђурић.

Подсетила је и на помоћ коју Влада Србије пружа српском народу у Хрватској, најважнију, како је навела –  милион евра децембра 2020. године за санацију земљотреса на Кордуну и милион евра за санацију Српског дома у Вуковару. 

Ђурић је оценила да све што се дешава добро Србима ван граница, дешава се, како истиче, захваљујући Александру Вучићу, његовој политици, али пре свега држави Србији која је данас снажна, достојанствена и има капацитета и могућности да помогне свом народу.

„Ти људи који живе тамо, који знају како су некада живели, који све муке и тегобе осећају на својој кожи, кажу да се велики помак осећа данас“, рекла је Ђурић.

Коментаришући посету саветника Стејт департмента Дерека Шолеа, Ђурић наводи да се нада и да би било добро уколико би неко могао да утиче на Аљбина Куртија.

„Оно што је за нас важно да Срби који живе на простору Косова и Метохије знају, данас више него икад, да уз себе имају државу Србију као подршку“, рекла је Ђурић.

Оставите Коментар