Пише: Едуард ЛИМОНОВ

ЖЕЛИМ да са вама поделим једно своје неповерење.

Сматрам да Кина намерно преувеличава број својих становника. Односно: да га дуплира.

Мислим да на територији Кине живи око 700 милиона људи. Ни то није мало, напротив – то је веома много, али није 1,4 милијарду. Само, немојте се нимало ишчуђавати.

Ако знате историју Кине, знате и да је за њу надувавање броја становника одувек било средство за плашење непријатеља, „варвара“ који су због тога морали да много пута промисле пре него што одлуче да нападну.

Недавно сам утврдио да у овој ствари имам истомишљенике који убедљивије од мене доказују (наводећи конкретне податке) да Кина заиста има мање становника него што тврди.

`Копајте` мало, па ћете и сами доћи до тог закључка.

Сматрам такође да се намерно надувавају до рекордних и достигнућа Кине у многим областима производње и градње.

Сједињене Државе такође преувеличавају своју економску и војну моћ. САД и о својој индустрији праве својеврсну „холивудску реалност“.

Сједињене Државе живе на дуг и своје дугове немају намеру да враћају.

Размислите: колико мерења је потребно и колико милиона података да би се утврдило да је у некој привредној грани производња повећана макар за 1 одсто. То су заиста милиони и мерења и података, а чак и најминималније грешке у томе могу да дају фантастичну а не реалну слику.

Укратко, САД и Кина стварају лажну слику о себи, макар о својим економијама. Праве бајке које им иду наруку.

На исти начин муљају и мање земље. Са истим циљем. Ради плашења суседа и ради престижа. Зашто мислите да је `горе` све поштено? Све је непоштено.

Сви настоје – и у економији и у другим сферама – да узвисе своју земљу. Да срозају и претекну комшије. Тако ће увек бити.

Advertisements