Војни аташе при амбасади Kине пуковник Ву Јонгђи на пријему поводом 92. годишњице од оснивања Народноослободилачке армије Kине говорио је о важности сарадње са Србијом и подсетио да су се председници Си Ђинпинг и Александар Вучић до сада шест пута састали и да су ти сусрети и разговори допринели јачању свеобухватног стратешког партнерства између две земље.

Пријему су, између осталих, присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, Жарко Обрадовић, председник парламентарне групе пријатељства са Kином у Народној скупштини Србије, народни посланици Драгомир Ј. Kарић, Љубиша Стојимировић и Милован Дрецун.

 

Пуковник Јонгђи је рекао да Kина изузетно цени традиционално пријатељство са Србијом и додао да с радошћу може да се констатује да две војске имају добру сарадњу која се огледа и у размени посета на високом нивоу као и у области обуке и интензивној сарадњи војних академија.

Министар Вулин је најавио могућност прве заједничке војне вежбе, рекавши да су односи Србије и Kине на историјски највишем нивоу.

Он је истакао да се Војска Србије у Kини веома поштује, а да је Народноослободилачка армија Kине снажна, моћна и бројна и да је један од најзначајнијих фактора мира у свету.

Народни посланик Драгомир Ј. Kарић, члан парламентарне групе пријатељства са Kином у Народној скупштини Србије у разговару с амбасадорком Чен Бо рекао је да је управо Kина највећи инвеститор у Србији и да је председник Александар Вучић успоставио веома квалитетну сарадњу у свим сегментима, а коју је председник Kине Си Ђинпинг назвао челичним пријатељством.

Kарић је истакао интензивну кинеску подршку Србији у свим међународним организацијама, посебно када је у питању територијални интегритет наше земље.

Оставите Коментар