Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања чврсто је одличио да 2019. посети Србију и ту поруку је нашим властима и челницима СПЦ послао преко свог личног изасланика, кардинала Пјетра Паролина. Папа тражи да му се дозволи да током посете организује велику мису за католичке вернике из Србије и региона, и то на стадиону Црвене звезде у Београду!

Фото: EPA/Angelo Carconi
Фото: EPA/Angelo Carconi

Кардинал Патолин, државни секретар Ватикана и практично други човек Католичке цркве, долази данас у Београд. Он би требало да се састане са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, министром спољних послова Ивицом Дачићем, али и патријархом Иринејом.

Да папа Фрања заиста прижељкује скори долазак у Србију, индиректно је потврдио и кардинал Паролин, који је јуче боравио у Црној Гори.

– Свети отац је у септембру 2014. отишао на прво апостолско путовање у Европи, и то у Албанију, са жељом да потврди вwеру албанске цркве и прижи охрабрење земљи која је дуго патила због последица прошлости. Наредне године ишао је у Сарајево, симбол балканског рата 1992-1995, као ходочасник мира и дијалога, представљајући се народу. Мислим да ускоро може доћи време да посети Црну Гору. Папа је показао велику пажњу за ову географску зону европског континента и велико интересовање да овамо и дође, и у Црну Гору и Србију – рекао је Паролин за црногорску „Побједу“.

Сличне информације објавио је и п ортал „Ватикан њуз“, који наводи да је Паролин први пут у посрти двема земљама и да му је циљ „јачање односа са Ватиканом и подршка црквама“.

У СПЦ, на друго страни, већина владика се и даље оштро противи доласку папе.

– Већина владика никако не може и неће да пређе преко онога шшто су католички свештеници чинили у Јасеновцу и другим усташким логорима. Они имају јасан захтев: Ако хоће у Србију, папа мора прво да посети Јасеновац и затражи опроштај. На другој страну, неке владике сматрају да папа може да посети Србију, али само као државник, а не као верски поглавар – преноси „Информеров“ извор.

Извор: informer.rsalo.rs

Advertisements
--