УСПЕШНО ТЕСТИРАНА НА ПОЛИГОНУ КАПУСТИН ЈАР, БИЋЕ НА РАСПОЛАГАЊУ – МОЖДА ВЕЋ ОВОГА ЛЕТА

Члан Експертског савета Министарства одбране Русије – Виктор МУРАХОВСКИ: „То ће заиста бити наша дуга рука јер ће гађати и на даљинама које су недотижне за друге ПВО системе. Те ракете ће бити опасности и за америчке шпијунске авионе RC-135 и АВАКС-е“

Војни експерт Алексеј ЛЕОНКОВ: Максимална брзина 40Н6Е је 4,5 километара у секунди, а то значи да ће оних 185 километара у висину достизати да само 41 секунду. Управо зато ће моћи да успешно `скида` противничке сателите и балистичке ракете које се нађу у космосу

ЗЕНИТНО-ракетни системи Русије добиће „дугачку руку“ која ће им омогућавати да противника `дохвате` чак и у космосу.

Ово је процена московских војних стручњака након успешних тестирања далекометне ракете којом ће гађати и С-400 и С-500 који ће се ускоро наћи на располагању руским ракетним и копненим снагама.

Тестирања су обављена на познатом војном полигону Капустин Јар, а сама ракета – која је добила условну ознаку 40Н6Е – можда ће бити спремна за употребу већ овога лета. А то ће, чак и ако буде померено према крају године, бити `догађај`.

Ракета 40Н6Е способна је да погађа циљеве у блиском космосу – на висинама до 185 километара.

У даљину – до 400 километара.

Ових 400 километара нису сензација, али јесу оних 185 у висину јер се међународно признатом границом између Земљине атмосфере и космоса сматра 100 километара. Зато Американци тврде да ће С-500 бити претња не само њиховим ракетама, крстарећим ракетама и авионима, него и сателитима.

С-500, који ће истовремено моћи да прати и гађа до десет надзвучних и хиперсоничних циљева, реално ће се појавити пре плнираног рока (2020.)

Експерт московског Центра за анализе стратегија и технологија (АСТ) Сергеј Денисенцев оцењује:

„Да би се успешно погађало на тако великим даљинама – треба научити гађати са овквим ракетама“

Члан Експертског савета Министарства одбране Русије – Виктор Мураховски – посебно наглашава:

„То ће заиста бити наша дуга рука јер ће гађати и на даљинама које су недотижне за друге ПВО системе. Те ракете ће бити опасности и за америчке шпијунске авионе RC-135 и АВАКС-е“.

Максимална брзина 40Н6Е је 4,5 километара у секунди, а то значи да ће оних 185 километара у висину достизати да само 41 секунду. Управо зато ће моћи да успешно `скида` противничке сателите и балистичке ракете које се нађу у космосу – уверен је војни експерт Алексеј Леонков.

Ракета 40Н6Е је по свему руска, односно – није модернизована нека совјетска ракета.

 

--