Ученици и наставници ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Црквене Водице код Обилића су свечано обележили дан школе, коју поред 54 српских ђака у преподневној смени, похађа и близу 60 албанских ђака.

Школа у Црквеној Водици код Облића једна је од малобројних на Kосову у којој се под истим кровом одвија настава за српске и албанске ђаке. На српском се настава одвија пре подне и по плану и програму Министарства просвете и образовања Републике Србије.

По косовском систему школа се зове „Фазљи Грајчевци“, а за албанске ђаке настава креће од 12 часова и 30 минута. Овде тако стоје ствари још од 1999. године и то успешно траје пуних 20 година, потврђују за Kосово Онлајн у школи у Црквеној Водици.

Немамо никаквих проблема са њима. Не знам стварно ни за један најмањи проблем што се тиче саме школе. Што се тиче колега српске националности и албанске националности и то све тако успева зато што се ми у школи не бавимо политиком. Да смо се бавили политиком сигурно да бисмо имали проблеме и да би ова прича већ одавно имала крај – каже Игор Максимовић, директор школе „Доситеј Обрадовић из Црквене Водице.

Свих 54 ученика српске националности било је укључено у програм обележавања дана школе. Наставници и учитељи нису изоставили никога. А деца су се потрудила да и родитељима и гостима покажу шта су све уз помоћ наставника припремила.

Било је супер, глумили смо, певали, родитељи и гости су нас гледали, било је лепо – још увек под утисцима прича Емилија Столић, ученица шестог разреда.

Емилијина старија имењакиња из осмог разреда каже да до сада није било никаквог проблема са албанским ученицима и да понекада размене по коју реч. Kомуникација се одвија на енглеском језику, појашњава Емилија Недељковић.

Проблеми се не јављају у школи пошто се ми и не виђамо много. На игралишту се дружимо, причамо на енглеском и тако. Понекад они знају да добаце нешто, добацимо и ми, али углавном се дружимо“, каже Емилија.

Настава се за српске ђаке одвија од првог до осмог разреда. А у школи се, како наглашава директор, труде да испоштују све новине у настави. Иако у скромним условима, почели су са применом дигиталних дневника и увођењем дигиталне наставе. У згради са Албанцима деле све, од учионица до директорске канцеларије.

– Зборница је исто заједничка и апсолутно све заједнички користимо и нико никога не пита да ли је Влада Републике Србије уложила и реновирала нешто око школе или је њихова општина Обилић нешто урадила. Углавном ова општина Обилић овде нема слуха ни за њих Албанце, а не за нас Србе – нагласио је Максимовић.

Школи је преко потребна фискултурна сала, али директор Максимовић каже да је то велики пројекат те да не верује да ће за тако нешто школи бити одобрена средства. Приоритет је да се поправи ограда и наглашава да је Привремени Орган за Општину Обилић, измештен у Племетини, до сада имао слуха за све потребе ове школе.

– Последње што је урађено у школи је изградња спољашње фасаде и преградног зида за нову канцеларију, која ће служити и Србима и Албанцима – истиче заменик привременог органа за Општину Обилић Момчило Стевић.

Оставите Коментар