Помоћник врховног вође Ирана осудио је нежељено војно присуство САД-а у Сирији, упозоравајући да би за Вашингтон овај конфликт у земљи могао постати други рат сличан Вијетнаму.
Али Акбар Велајати, виши међународни помоћник ајатолаха Алија Хамнеја, окривио је САД за стварање терористичке групе ИСИС и рекао да ће наставак присуства америчке војске у Сирији резултирати катастрофом.

“Американци су сами створили ИСИС и Ал Нусру у Сирији, а сада су ушли и окупирали источни Еуфрат,“ рекао је Велајати у Техерану у среду, а пренела је агенција Фарс. Он је додао: “Они би требало да знају да ће Сирија и источни Еуфрат бити још један Вијетнам за САД.“

Верује се да је више хиљада америчких специјалних снага умешано са курдским посредничким снагама у источној Сирији – иако америчка војска није позвана да делује унутар земље, и нема међународни мандат за то. Са практично завршеним ратом против ИСИС-а, снаге које имају подршку САД-а – уз помоћ ваздушне подршке – тренутно окупирају делове сиријске територије.

Упозорења Техерана су уследила након што је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао у априлу да се америчке снаге “позиционирају“ у источној Сирији.

“САД су обећале да је њихова једина сврха била да сузбију сиријске терористе, да поразе Даеш, али уз све своје тврдње, упркос уверавањима председника Трампа, САД се позиционирају на источној обали Еуфрата и немају намеру да оду,“ рекао је Лавров.

Иако комплексност овог сукоба то чини логичном ноћном мором за окупационе снаге, стручњаци доводе у питање да ли ће се САД икада довољно компромитовати како би им ова операција пропала као и Вијетнамски рат.

“Ирак је после 2003. године више био као други Вијетнам јер су САД имале толико много хиљада војника који су окупирали земљу и био ја рањив на побуњеничке нападе,“ рекао је Марк Алмонд, директор Британског института за кризна истраживања.

“У Сирији, Американци (и Британци и Французи) имају много мање војника на терену – специјалних снага – и имају представнике који учествују у борбама, тако да је капацитет локалних снага које могу нанети тешке или констатне жртве релативно низак. Америчко ваздухопловство је спремно да нападне било коју копену силу коју сматра “претећом“ – нејасна и широка категорија – а постоји мало тога, или ништа, што сиријске снаге или локалне милиције могу учинити против америчких авиона,“ рекао је он.

Међутим, Алмонд је истакао да без више војника на терену, САД и њихови савезници неће моћи дугорочно да контролишу територију Сирије. Са Вашингтоновом политиком о Сирији која се констатно мења – амерички председник Доналд Трамп је у априлу објавио да жели војнике да одведе кући, али су сада очигледно задржани, од Ал Танфа до Манбија – сада је питање да ли Пентагон разматра присуство у Сирији.

“Ирански званичник говори теоретски: ако САД наставе да повећавају своје присуство у Сирији, то би могао постати још један Вијетнам за њих,“ рекао је Владимир Батјук, шеф Јединице за политичка и војна истраживања Руске академије наука у америчком и канадском институту.

“Да ли ће САД наставити да повећавају присуство или не, то је велико питање.“ У Вашингтону нема консензуса по овом питању, и да је амерички председник Трамп био једини који је одлучивао, америчка војска би већ сутра напустила Сирију. Постоје и друге моћне фигуре у Вашингтону које су уверене да је америчко присуство у Сирији неопходно. У овом тренутку, мало је вероватно да ће САД повећати своје присуство, уколико се ситуација драстично не промени,“ рекао је он.

Батјук је коментарисао да, с обзиром да је стабилност Сирије приоритет за Техеран, Велајатијеву изјаву би требало посматрати као упозорење Вашингтону да “њихове погрешно процењене акције могу имати далекосежне последице.“ Али за сада, мало је вероватно да ће се више хиљада америчких војника у Сирији вратити кући у врећама за лешеве – углавно зато што их има само око 2.000.

“У овом тренутку, у Сирији има 2.000 америчких специјалних снага. Наравно, то није довољно за било какву војну операцију у Сирији,“ рекао је Батјук. “САД подржавају Kурде и такозване умерене побуњенике, који су заправо маскирани исламисти. САД би за неке сврхе могле искористити ваздушну подршку коалиције која је против Даеша, али ништа друго. Стога, мало је вероватно да материјализују забринутости званичника Техерана.“

Wебтрибуне.рс