16. јуна 1992. године формирана је једна од најславнијих јединица ВРС – НЕВЕСИЊСКА БРИГАДА. 3000 бораца бранило је и одбранило фронт дужине преко 100 километара. Прва су јединица Војске Републке Српске одликована Орденом Немањића.

Формирање Невесињске бригаде 16. јуна 1992. године, када је пуковник Новица Гушић на Чобановом пољу стао пред војску и народ који се повлачио из долине Неретве, било је пресудно за одбрану Источне Херцеговине и Републике Српске, поручено је данас на обиљежавању 25 година од формирања Осме херцеговачке моторизоване бригаде Војске Републике Српске

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Гушић се у писму саборцима и народу присјетио судбоносних дана у јуну 1992. године, наводећи да су и војска и народ били у расулу – војска без команде, народ без вође.

„Шта је било чинити? Или под метак или бјежати. Са сузама у очима обратио сам се војсци: Браћо Невесињци, зар и ви нећете бранити Невесиње? Не брукајте јунаштво и славу наших прађедова!„, навео је Гушић и додао да се не смију заборавити борци који су дали живот за слободу.

Kомандант једног од батаљона, пуковник Зоран Јањић, рекао је да је 16. јун 1992. године важан историјски датум.

„С великом тугом сјећамо се људи који су изгубили животе и дана када смо напустили долину Неретве, али смо поносни на овај датум јер смо одбранили остатак Херцеговине и Републику Српску“, навео је Јањић.

Он је истакао да је управо у мају и јуну 1992. године погинуло највише припадника ове бригаде, када је почела операција Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране који су били потпомогнути другим хрватским и муслиманским јединицама.

Јањић је нагласио да је Невесињска бригада формирана од Десете моторизоване бригаде, која је ђеловала у рејону Дубрава и Тринаесте моторизоване бригаде, која је ђеловала у рејону града Мостара.

Он је додао да је операцијом Хрватске војске командовао генерал Јанко Бобетко и руководио нападима који су почели 7. јуна и трајали све до 26. јуна.

„У овом периоду догодила су се огромна страдања српског народа, и то је најтежи период за Србе у долини Неретве. Од 7. до 26. јуна, од Kлепаца на југу до Равни на сјеверу, народ је доживио егзодус и с војском се повукао до Чобановог поља и Зијемља. Ту је дошло до консолидовања и формирана је Невесињска бригада“, рекао је Јањић.

Он је навео да су тада почеле прве борбе Бригаде и да до краја рата није изгубљен ни метар територије.

Јањић је истакао да је Бригада имала од 4.000 до 5.000 бораца из долине Неретве и Невесиња, са једном јединицом из Билеће, те да је 476 њених бораца погинуло.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је да је Невесињску бригаду Новица Гушић формирао у општем ратном хаосу.

„Да није било тога дана и догађаја, карта Херцеговине била би другачија“, каже Авдаловић.

Припадник Бригаде Младен Пејчић из Невесиња рекао је да се с поносом сјећа сваког момента од прије 25 година и да је одлучношћу команде и бораца тада одбрањена Источна Херцеговина.

Драгомир Новаковић из јединице билећких добровољаца навео је да је данашњи дан свет за источну Херцеговину јер да није било тога дана, не би било ничега „светог и свијетлог у Херцеговини“.

На трибини која је одржана поводом Дана Бригаде говорили су и команданти батаљона Зоран Пејановић и Ранко Продановић, који су се присјетили ратног пута Бригаде и 30.000 избјеглица из долине Неретве.

Они су истакли да је Невесињска бригада држала положаје од Прења до Хргуда, у дужини од 100 километара, те да су двије митровданске битке биле најтеже које је водила ВРС.

Невесињска бригада прва је бригада ВРС која је одликована Орденом Немањића.

У оквиру обиљежавања 25 година од формирања Осме херцеговачке моторизоване бригаде ВРС јутрос је у Цркви Светог Василија у Невесињу служен помен, након чега су бројне делегације власти и борачких организација положиле вијенце на спомненик погинулим борцима и обишле Спомен-собу на Гвозду.

Оставите Коментар