КЊИГА „Идеја слободе и ‘самоопредељење’” Рите Аугестад Кнудсен, супруге тзв. косовског премијера Аљбина Куртија, промовисана је данас у Београду, а тим поводом Хелсиншки одбор за људска права који је превео књигу на српски језик организовао је и разговор на тему самоопредељења.

Ауторка која се путем зума укључила на конференцију, захвалила је организатору на преводу и организовању разговора на тему права на самоопредељење.

У разговору су поред Соње Бисерко учестовали директор Форума за етничке односе Душан Јањић и професор Факултета политичких наука у Београду Драган Ђукановић.

Онлајн су се укључили директор Косовског института за истраживања и развој (КИПРЕД) др Љуљзим Пећи, професор Факултета политичких наука у Сарајеву Нерзук Ћурак, професор Правног факултета у Подгорици Срђан Дармановић.

Ауторка је између осталог рекла како очекује да ће се концепт самоопредељења, чије се значење и концепт мењају, вратити у међународну политику.

Књига између осталог, како пише у уводу, говори о томе како су се значајне изјаве у XX и почетком XXI века на тему „самоопредељења” одражавале на борбу која се водила око међународног значења слободе и биле њен део.

Оставите Коментар