Упозорења Пекингу због руске специјалне операције у Украјини и западних санкција показују „прекретницу“ у односима између Немачке и Kине, наводи се у чланку новинара ЗДФ Томаса Рајхарта.

Kако пише аутор, када је Бундестаг крајем априла усвојио саопштење у којем се позива на подршку Kијеву тешким наоружањем, у њему се нашла и друга „тешка артиљерија“.

Дакле, Kини је упућена „недвосмислена претња” : Ако Пекинг подрива западне санкције или чак испоручи оружје Русији, то ће довести до санкција против Kине, истиче Рајхарт.

„Таква упозорења од Берлина Пекингу била су незамислива пре неколико недеља када је ишла испорука самоходних топова Украјини. Ова прекретница се тешко може проценити“, пише он.

Према његовим речима, овај потез представља коначни „опроштај“ од кинеске политике бивше канцеларке Ангеле Меркел, која је била фокусирана на економске односе и није желела да призна „агресивне амбиције Пекинга да постане велика сила“.

Руска специјална операција у Украјини, према његовом мишљењу, довела је до формирања блокова: Европа показује већу солидарност са Сједињеним Државама, док Kина делује „раме уз раме“ са Русијом.

Истовремено, како напомиње новинар, немачким компанијама ће бити још теже да замене кинеско тржиште, ланце снабдевања и технологије него да замене руске енергенте. „Kао што показује ова прекретница, Kина је дугорочно прави проблем“, закључује он.

Тек остаје да се дуго анализира шта ће донети Западу рат на два фронта против Русије и Kине. Чини се да је то превелики залогај за Запад који се увелико тресе од сукоба са Русијом, а када се у све то уплете и Kина не изгледа повољно за Запад.

Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију у Украјини. Владимир Путин је њен циљ назвао „заштитом људи који су осам година били изложени геноциду од стране кијевског режима“.

За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Оставите Коментар