ПРИПАДНИЦИ Војске Србије успешно су извели приказ борбених средстава које поседују Војска Србије (ВС) и Министарство одбране (МО) „Гранит 2023“.

Приказ је почео падобранским демо скоком падобранаца из 63. падобранске бригаде које су искакали из хеликоптера Х145 са заставама Србије и Војске Србије. Затим смо видели искакање припадника 72. бригаде за специјалне опереције из хеликоптера Ми8 са ужетом и из хеликоптера Ми17 са фаст роупом и репелином.

Потом је уследила демострација решавања талачке ситуација, где одред војне полиције и Kобре савлађује терористе и ослобађа таоце, а затим и извлачење специјалних јединица хеликоптерима Ми35. У припреми за налет ваздухопловног ешалона, авиони Ратног ваздухпловства полетали су у размаку 10 секунди.

Прво су полетали Супергалебови Г4 који служе за обуку младих пилота, затим Орао Ј22 опремљен ракетама ваздух-земља. Орао Ј22 је први авион домаће производње које је летео брже од звука, а извршена је његова модернизација, развијена је нова авионика, нишански уређаји, интерфејси за постојеће и нове сензоре, нос авиона је другачији јер носи термовизијску камеру.

Затим су полетали модернизовани МИГ-29 чију је модерницзацију извршио Војно-технички институт и Телеоптик Жироскоп. МИГ-29 добио је нову авионику, нови нишански систем, навигационим систем.

На писти аеродрома у Батајници потом је уследио налет ловачко-бомбардеске авијације у помоћи пешадији у коме су учествовали авиони Орао Ј22 и Г4. Приказани су противаздушни системи Kуб који је модернизован уградњом термовизијске камере, затим модернизована Игла, код које је знатно скраћено време уочавања циљева и омогућено гађање ноћу.

Уследио је заједнички дефиле 63. падобранске бригаде, 72 бригаде за специјалне опереције, припадници Kобри, Војне полиције и то је једна од ретких прилика када су све специјалне јединице ВС биле на једном месту.

Приказ је завршен налетом ваздупловног ешалона, у којем су учествовала два одељења ловачко-пресретачког авиона МИГ-29, два одељења авиона Орао Ј22, Супергалеб Г4 који служе за обуку младих пилота, затим авиони Утва75 домаће производње. Затим је уследио налет борбених хеликоптера Ми8 које је средњи транспортни хеликоптер, Х145 које је лаки вишенаменски транспортни хеликоптер, Ми35 намењен уништавању противоклопне технике, а налет је завршен налетом два МИГ-29.

Оставите Коментар