Патријарх српски Иринеј преминуо је данас, а вест о његовом упокојењу у бошњачким медијима обилује нападима и увредама.
Kолико је дубока мржња коју бошњачки екстремисти у Босни и Херцеговини гаје према Србима потврђује и начин на који су поједини тамошњи медији известили о смрти патријарха Иринеја.

Иако је он живот посветио томе да све сукобе и неслоге у региону примири о отклони порукама хришћанске љубави, некима је и то увреда.

За Радио Сарајево Иринеј је био „осведочени великосрпски националист, који је као члан Светосавске цркве са својим култом мртвих и осведоченом митоманијом позивао Србе на мржњу према свему што није српско и на уништавање суседних народа“.

Сарајевско „Ослобођење“ о нашем патријарху пише да је страствено подржавао идеју Велике Србије“, а портал „Kликс“ назива га великосрбином због тога што је проповедао јединство српског народа и што се усудио да подсети на историјске чињенице о исламизацији хришћана у овом делу Европе.

Невероватни изливи мржње према српском патријарху сведоче о дубокој искомплексираности и идентитетској збуњености дела Бошњака у БиХ, оценио је Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност.

„Није неочекивано што се бошњачка медијска машинерија у БиХ обрушава на саме корене српског идентитета, јер они свој идентитет граде на апсурдној негацији сопствених српских корена али и хришћанског карактера југоисточне Европе. Српски народ, иако има разлога да буде увређен оваквим описом пастирске и историјске улоге патријарха Иринеја, не треба да узвраћа истом мером, јер реч је о последњим трзајима једног анахроног шовинистичког менталитета који је нашем региону нанео довољно зла. Сигуран сам да Бошњаци не деле предоминантно став тамошње политичке елите која је несумњиво инспиратор оваквих неумесних пасквила“, рекао је Старовић.

--

Leave a Reply