У ХРАМУ Свете Тројице у самом центру града догодио се незапамћени вандализам. За сада непознате особе уништиле су иконостас и двадесет икона, потврђено је „Новостима“ у Основном јавном тужилаштву у Врању.

Непозната особа оштетила је иконе црвеном бојом, којом су обојене углавном очи светаца. У Тужилаштву кажу да је случај пријављен у петак у вечерњим сатима.

Фотографије погледајте кликом ОВДЕ.

Наложено је узимање видео снимака и трага се за НН лицем.

Епархија Врањска се овим поводом још увек није оглашавала.

Подаци на сајту Епархије Врањске кажу да је сликарски део посла на иконостасу Црквена општина поверила Димитру Крстевичу – познатијем као Дичо Зограф, чувеном и најдаровитијем иконописцу тог времена, који је осликао иконостас 1860. године.

На иконостасу Саборне цркве у Врању насликао је престоне и празничне иконе, ликове апостола и целивајуће иконе, док су фреске у соклу, царске двери и Крст Христовог Распећа осликали други иконописци.

Потпуну валоризацију вредности иконостаса и икона Саборне цркве у Врању урадили су конзерватори Републичког Завода за заштиту споменика културе из Београда, приликом чишћења и конзервације иконостаса и икона храма, 2001. Године.

Због тога тужилаштво случај ради по службеној дужности јер је иконостас под заштитом државе.

Оставите Коментар