Већ годинама Иницијатива младих за људска права, којој је наводни циљ приближавање Kосова и Србије, усред Београда на фестивалу Мирдита, добар дан, лобира за интересе Приштине. Ове године једна од тема јесте и чланство непризнатог Kосова у Унеску, против чега се Србија грчевито бори уз помоћ пријатеља у међународној заједници!

Дуг је низ провокација које су се дешавале на овом фестивалу. Перформанс који алудира да је српски војник силовао Албанке одржан је 2017. године, а прекинули су га чланови Српског сабора Заветници, који сматрају да Мирдита угрожава очување српске културе на простору Kосова и Метохије.

  • Присуствовала сам различитим протестима против фестивала Мирдита и подсећам да је 2017. године отворен перформансом у ком српски војник силује Албанку, док представници антисрпских невладиних организација егзалтирано аплаудирају овом чину. Овакве манифестације пласирају садржаје у којима се српска страна оптужује за рат и сукобе, а српски народ у целости именује као геноцидан – наводи један од оснивача Заветника Милица Ђурђевић за Српски телеграф.

Симић за Српски телеграф с правне стране објашњава да не постоји начин на који би се законски могло одговорити на ове јасне провокације упућене домаћинима фестивала.

  • Нажалост, наше друштво још увек нема адекватно развијен механизам који би омогућио да независни интелектуалци одговоре на ову провокацију јер су управо овакви обавештајни пројекти подржани од великог броја пропагандних медија који за задатак имају управо да неутралишу сваки адекватан стварни културни и научни одговор на овакав пројекат. Оно што радује јесте да су носиоци овог „пројекта“ поприлично компромитовани и да је њихов утицај у нашем друштву толико посрнуо да им ни пропаганда ни материјална средства не могу помоћи да га рехабилитују – изјавио је Симић.
VIDEO) HULIGANI POKUŠALI DA UPADNU NA FESTIVAL "MIRDITA" Pogledajte kako je  izgledao SUKOB S POLICIJOM u centru Beograda

Да подсетимо, међу личностима које су посетиле овај фестивал претходних година нашли су се Чедомир Јовановић и Веран Матић.

Она објашњава да су циљеви оваквих пројеката да се косовска култура идентификује као албанска.

  • Чланство Kосова у Унеско би легализовало отимање српског културног наслеђа на KиМ и његову предају у руке оних који су наше цркве претварали у згаришта. Фестивал финансира министарство такозване државе Kосово и то је већ само по себи довољан разлог да се манифестације оваквог карактера забране у српској престоници. Мирдита фестивал је великоалбанска пропаганда у срцу Београда, којој већ годинама указујемо гостопримство. Реч је о пројекту узурпације и отимачине српског културног и духовног блага на Kосову и Метохији, на тај начин што се косовска култура приказује као аутохтона и као албанска, иако је познато да у прошлости Албанци на KиМ нису оставили никакав културни белег, па сада посежу за присвајањем српских цркава и манастира. Ако је Богородица Љевишка њихова, због чега су је спалили – каже Ђурђевићева. томе како српска култура пролази на KиМ најбоље сведоче бројне спаљене и уништене цркве и манастири у јужној српској покрајини, док Албанци организују проалбански фестивал у срцу Србије, што наш саговорник сматра апсурдом.
  • Овако нешто не би било могуће нити у једном компактном друштву, нити у Енглеској, Израелу, Сарајеву, Подгорици, а посебно не би било могуће у Приштини, иако Приштину не можемо подвести под критеријум компактних друштава – закључује Симић
VIDEO) HULIGANI POKUŠALI DA UPADNU NA FESTIVAL "MIRDITA" Pogledajte kako je  izgledao SUKOB S POLICIJOM u centru Beograda

Поред Милице, протестима поводом отварања срамног фестивала је присуствовао и Миша Вацић, председник Српске Деснице.

  • Сваки пут сам указивао на неправду и лажи које шире организатори фестивала, посебно сам нагласио како се промовишу терористичка ОВК и њени злочини. Сматрам да држава мора под хитно да реагује и забрани овакве догађаје који величају злочине над нашим народом.

Адвокат Иван Симић за наш лист каже да то није никакав фестивал нити промоција културе.

  • Реч је о најкласичнијој пропаганди која за циљ има контаминацију јавности Београда и покушај да се унутар српског друштва придобију појединци који ће, између осталог, подржати и лобирање за пријем Kосова у Унеско. Све спроводе стране службе потпомогнуте обавештајцима из региона, а сви учесници у јавном животу који под покровитељством некакве културе и науке у ствари прикривено пропагирају одређене политичке циљеве, нису никакви јавни делатници или научно-културни радници, већ агенти од утицаја обавештајних служби – уверен је Симић.
  • Заветници су 2017. године протестни чин исказали певајући песме о Kосову и Метохији и скандирајући „Kосово је срце Србије“, када им је засметао перформанс који алудира да је српски војник силовао Албанке, због чега су успели да на силу уђу у салу и песмама, повицима и опремљени сликама злочинаца ОВK прекину фестивал.
  • Српска полиција спречила је квазиуметнике са Kосова који учествују на фестивалу Мирдита да у Србију унесу радове с натписом ОВK. Уметници су пуштени, али су спорни материјал морали да оставе на граници. Тим поводом одмах се огласио заменик косовског премијера Енвер Хоџај, који је оценио да је срамно што полиција Србије не дозвољава да се унесу слике на којима су заставе Kосова и Албаније?!

Оставите Коментар