Српску цркву комунисти, Османлије и Албанци нису прогонили као што је сада у Црној Гори прогони режим продвођен Милом Ђукановићем, изјавио је историчар и потпредседник СПС Предраг Марковић поводом црногорског закона о слободи вероисповести
Марковић за Kурир наводи да нико не спори Црну Гору као самосталну државу, али велики проблем је, истиче, то што се та самосталност гради на мржњи према свему српском.

  • Аустријанци имају посебну државу, па донекле и национални идентитет, али га не граде на мржњи према Немцима, с којима деле језик, културу и историју – рекао је Марковић.

Што се цркве тиче, наводи он, „антисрпским Црногорцима би било лакше да су побожни“.

  • Изгледа да су скоро сви православни хришћани у Црној Гори у СПЦ, док су присталице ЦПЦ или бивши комунисти безбожници, или људи избачени из сваке званичне хршићанске цркве – каже Марковић.

Према његовим речима, Мило Ђукановић је „добар само за себе и свој клан, за народ и државу и не толико“ и напомиње да се „у демократском свету људи који владају деценијама сматрају диктаторима“.

На констатацију да постоји опасност да закон попут оног у Црној Гори препишу и Албанци на Kосову, Марковић одговара да су „приштинске власти, по законским нормама, много коректније према СПЦ од црногорских“ и каже да не верује да ће се „у непријатељству према СПЦ Аљбин Kурти, па чак ни Хашим Тачи, спустити на ново званичне Подгорице“.

  • Kосово је пропало као друштво. Изван Африке и малобројних земаља Азије и Латинске Америке, не постоји друштво с горим показатељима кад је реч о криминалу, здравству, екологији, запослености и другим критеријумима. Такве земље се у теорији зову пропале или неуспеле државе. Kосово је још мало пропалије после Дачићеве офанзиве шарма – закључио је Марковић.

Leave a Reply