Хрвати у Србији траже да се престане приказивање филма „Олуја“ у школама.

Демократски савез Хрвата у Војводини (ДСХВ) и Хрватско национално веће (ХНВ) изразили су у данас страховање да ће ученици хрватске наставе у Србији бити изложени актима мржње у случају приказивања филма „Олуја“ у школама које похађају, па су затражили да се филм тамо не приказује.

ДСХВ и ХНВ затражили су да се филм o погрому српског становништва у Хрватској 1995. године не приказује у школама с наставом на хрватском језику и у местима где Хрвати живe већински. Претходно је приказивање филма препоручило Министарство образовања.

Министарство је препоручило школама пројекцију тог играног филма наводећи да он за тему има „трагичну судбину српског становништва протераног 1995. током хрватске војне акције „Олуја“, с простора Далмације, Лике, Баније, Кордуна, на којем је вековима живело“, и да има образовну и васпитну функцију.

„Допуштајући плуралност перспектива оцене историјских догађаја и уважавајући значај филмске уметности у васпитно-образовном процесу, указујемо на чињеницу да приказивање филма „Олуја“ може снажно да утиче на ширење негативних стереотипа о Хрватима“, објавио је тим поводом ДСХВ на Твитеру.

По њиховој оцени, то може да повећа негативне осећаје према Хрватима и ојача нетолеранцију међу адолесцентима у Србији.

„Негативно означени, јер се таква слика генерише у филму, млади ће Хрвати, оправдано страхујемо, додатно бити стављени у депривирани положај“, наводи странка хрватске мањине.

Исказујући бојазан да ће осмаци и средњошколци хрватске заједнице бити изложени актима мржње, ДСХВ је навео како очекује „да се овај филм не приказује у школама у Србији у којима постоји настава, између осталих, и на хрватском језику и у оним местима где живи већи удео Хрвата“.

Председник ХНВ-а Јасна Војнић саопштила је да су били изузетно непријатно изненађени дописом који је стигао у школе и то у тренутку када је почело отопљавање односа Србије и Хрватске.

„Одмах након сазнања о препоруци школама предузели смо кораке дипломатског решавања настале ситуације, и у том смислу имали смо и састанак с министром образовања на којем је изнета наша велика забринутост и очекивање да се овај случај разреши“, навела је она у изјави.

После разговора с министром и његовим тимом „добили смо уверења да ће се предузети конкретни кораци и да се филм неће приказати у школама где се настава изводи и на хрватском језику“, додала је она.

Јасна Војнић је поручила да ће ХНВ ипак наставити да ради на томе да се препорука преиспита, „да се спречи афирмација насиља, да се историјским догађајима приступа целовито и да се вратимо на пут изградње добрих билатералних односа двеју држава“.

Играни филм „Олуја“ редатеља Милоша Радуновића почео је у биоскопима да се приказује у јануару ове године.

Спутњик

Оставите Коментар