Веродостојности позива требало би ваљда да допринесе и грб те непостојеће верске заједнице која је деловала у Загребу у време усташке Независне Државе Хрватске

Нерегистровано Хрватско удружење православних бранитеља преко билборда позива Србе да се изјасне као Хрвати и припадници непризнате Хрватске православне цркве, а Kаролина Видовић Kришто тражи одлагање пописа и лажно прозива Пуповца да је тражио да Србе пописују искључиво Срби, пише гласило Срба у Хрватској Портал Новости.

С приближавањем пописа становништва, који почиње 13. септембра за оне који се пописују самостално преко система е-грађани и 27. септембра за оне који се неће пописати преко интернета, расту и притисци политичке деснице према грађанима српске националности.

bilbord, Srbi, popis, popis stanovništva, Hrvatska

Тако су се ових дана појавили плакати с натписом „Попис становништва 2021“ и означеним речима „Хрват“, „Православац“ и „Хрватска православна црква“ којима нешто што се зове „Хрватска удруга православних бранитеља“ позива Србе да се изјасне као Хрвати и верници непризнате Хрватске православне цркве.

Веродостојности позива требало би ваљда допринети и грб те непостојеће верске заједнице која је деловала у Загребу у време усташке Независне Државе Хрватске, а коју последњих година неуспешно покушава да обнови мања група предвођена самозваним архиепископом Александром Радоев Ивановом из Бугарске и десетак људи међу којима је најмање православних верника.

Један од плаката постављен је у Ријеци, у Бараћевој улици на Млаци, а има их и по другим деловима Хрватске. Извесни Горан Мацура, који на Фејсбуку поздравља усташким поздравом „За дом спремни“ и представља се као један од иницијатора оснивања Хрватске удруге православних бранитеља, написао је да је по Хрватској постављено 80 таквих плаката.

Мацура је пре неколико месеци гостовао у емисији код осуђеног дилера кокаином Велимира Бујанца где је, између осталог, рекао: „Медвед је тврдио да су и чланови СДСС-а бранили Хрватску, а ја сам му на то одговорио да су му они пуцали у брата, а ја нисам. Српска православна црква је инструмент великосрпске политике. Хрватска неће бити у потпуности самостална држава, док се не обнови Хрватска православна црква!“ Иначе, „Хрватска удруга православних бранитеља“ није регистрована у регистру непрофитних организација.

Осим оваквих уличних покушаја, на попис становништва жели утиецати и независна посланица Kаролина Видовић Kришто, која је у Сабор ушла преко листе Домовинског покрета. Она је у саборску процедуру упутила захтев за интерпелацију о раду Владе око пописа становништва, коју је потписало 17 заступника, којом тражи да се попис одложи за најмање годину дана због наводне упитне веродостојности припреме тог поступка.

Притом је лажно оптужила председника СДСС-а Милорада Пуповца да је 28. фебруара 2020. године „изнео невероватан, противуставни и противдемократски захтев да пописивачи српске мањине буду искључиво Срби. То не само да је увреда држави и њеним телима, него и припадницима те мањине – као да они нису достојни дати изјаву пописивачу који је Мађар, Хрват или Немац“. Откуд је Видовић Kришто извукла ову изјаву, јасно је ваљда само њој.

Оставите Коментар