Иако је група Срба отказала најављену посету манастиру у Ђаковици због претњи и безбедносне ситуације, група косовских Албанаца блокирала је јутрос приступ манастиру Пресвете Богородице.

Фото: Мондо/Горан Сивачки

„Четири старице монахиње остале су јутрос закључане у манастиру и литургија није служена нити је ико могао да донесе бадњак. Чак нису могле да купе ни хлеб који им је после донела полиција. Наводни мирни протести само су наставак етничког чишћења Ђаковице од Срба који је уследио након 1999, уништавањем српских цркава и кућа“, изјавио је архимандрит Сава Јањић.

Он је на свом Фацебоок профилу и на Тwиттеру написао да је манастир Пресвете Богородице до темеља био спаљен 2004. године, а да православно гробље још и данас представља „тужну слику савременог варварства и мржње“.

„Нажалост, и после 18 година многи наши верници не могу да дођу на Косово и Метохију док они који су овде остали живе у сталној зебњи и неизвесности због етничке мржње која се шири на сваком кораку: у медијима, у школама, на друштвеним мрежама. Част изузецима, али нико јавно не сме да дигне глас против преовлађујућег терора у коме су после рата од косовских екстремиста страдали и многи честити косовски Албанци“, написао је архимандрит Сава Јањић.

Додао је да није ни чудо што се Косово данас суочава са све озбиљнијим међународним осудама.

Чланови Удружења расељених Срба из Ђаковице јуче су саопштили да због најављених протеста Албанаца одустају од одласка у тај град, како би у цркву Успења пресвете Богородице унели бадњак.

„Да би избегли непријатну ситуацију за велики празник, празник мира, одустајемо од традиционалног доласка на Бадњи дан. Нисмо уплашени. Настављамо борбу за повраћај достојанства, људских и верских права. Али, Н.Н. лица тужићемо суду“, наводи се у саопштењу.

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, саопштио је данас да јутрашњи „миран протест“ групе Албанаца и блокада манастира Пресвете Богородице од Албанаца имају само један циљ, да Срба у Ђаковици нема.

„Против кога и чега су протестовали јутрос окупљени Албанци испред манастира у Ђаковици? Наравно, одговор се зна, циљ је исти – да Срба у Ђаковици нема. Ја нећу ни овог пута, као што то нисам никада раније чинио, да користим тешке речи, али тражим и захтевам да коначно на делу имамо владавину права, а не улице у Ђаковици“, наводи Јевтић.

Како каже, ни овај Божић Срби из Ђаковице не могу да дочекају у својим кућама и у миру.
Јевтић наводи да поводом ових догађаја има неколико питања за колеге у влади Косова, те да од њих очекује како одговоре, тако и осуду и конкретна дела.

„Ко је и зашто закључао монахиње у манастиру Пресвете Богородице на Бадње јутро, ко је и зашто онемогућио служење литургије на овај велики празник, ко је и зашто јутрос у Ђаковици забранио уношење Бадњака у цркву, ко је и зашто монахињама онемогућио да јутрос купе хлеб?“, наводи Јевтић у саопштењу.

Како каже, данас постоји обавеза да се ради на успостављању људских вредности у друштву на Косову, мир, суживот и толеранција.

Претходно је група Албанаца у Ђаковици најавила да ће организовати мирне протесте против доласка православних верника и расељених Срба на Божић, пренео је портал Калиxо.

Извор: mondo.rs