Европска полицијска агенција „Европол“ сматра Западни Балкан доминантно транзитном рутом за повратнике са сиријског и ирачког ратишта држављана, а у њиховом извјештају се наводи да џихадистичке заједнице постоје и у Црној Гори.

У извјештају “Терористичка ситуација и трендови у Европској унији у 2019” Европол истиче да би повратници из Ирака и Сирије могли представљати потенцијалну пријетњу Европи у будућности.

Европол наводи да су земље Западног Балкана саопштиле да “радикализоване заједнице, од којих су неке састављене и од повратника из зона сукоба у Сирији и Ираку, и даље постоје на њиховим територијама и укључене су у врбовање и пропагандне активности, али су терористичке активности ријетко примијећене”.

У Црној Гори, џихадистичке заједнице углавном укључују повратнике из Сирије. Њени чланови су формирали чврсто затворене заједнице и спроводе пропагандне активности с циљем врбовања нових чланова”, наводи се у извјештају Европола.

Према безбједносним подацима, шест црногорских држављана погинуло је на ратишту у Сирији, осам њих вратило се у Црну Гору, један борац ухапшен је у Турској, а још тројица су остала на подручју дјеловања некадашње Исламске државе.

Оставите Коментар