Професор доктор Дејан Милетић, из Центра за проучавање глобализације, каже да Африка неће бити одлучујуће место обрачуна великих сила, да је Нигер само почетак, а да ће се светски поредак ломити на тотално другом месту.
Француска је почела да евакуише стотине својих и држављана ЕУ из Нигера, неколико дана након што је војна хунта збацила председника Мохамеда Базума и преузела власт у тој земљи.

Док се Европљани евакуишу из Нигера, Буркина Фасо и Мали изразили су подршку земљи у којој је недавно извршен војни пуч и свргнут председник, уз поруку другим земљама да ће се умешати у случају да неко покуша војну интервенцију у Нигеру. Европска унија и САД осудиле су свргавање Базума, изабраног 2021. године, и затражиле да се он врати на власт.

Професор доктор Дејан Милетић, из Центра за проучавање глобализације, каже да Африка неће бити одлучујуће место обрачуна великих сила, већ Азија.

  • Да ли ће бити крај у Нигеру? Ту не може да буде крај. То је једна од тачака која се активирала. Азија ће вероватно бити одлучујућа тачка, ту ће се ломити светски поредак – рекао је Милетић.

Професор Милетић указује на могући трошак и изазове за Европу уколико се буде ангажовала у борби на афричком фронту, јер то може представљати превелико оптерећење за економију Европе.

  • Све до сада што је Европа урадила у Украјини је исрпљујуће за њу. Сада се отвара још један фронт који је можда још важнији. Мислим да је борба на афричком фронту трошак који Европа тешко може да приушти, а да не буде тешких потреса економских. Тешко да Европа има те ресурсе да бије битке на више фронтова. Она није могла да се усагласи око заједничке војске и одбране. Мислим да ће се многи покајати што је уопште дозвољено да се отвори жариште у Европи – рекао је Милетић.

Оставите Коментар