Округли сто Покрета слободних грађана и Грађанске иницијативе 381 Саше Јанковића, вечерас у Београду није успео, јер нису дошли сви најављени учесници, а нису се одазвали ни публика и медији.

Није познато ко је на округлом столу требало да говори, а како је члан Председништва ПСГ Раде Вељановски рекао, учесници нису дошли због здравствених проблема, породичних обавеза, штрајка таксиста, а можда, како каже, још нису сви спремни да о слободи медија разговарају.

У сали осим недовољног броја учесника, није било ни публике, а догађај су дошле да покрију само две новинске агенције.

Представници ПСГ поделили су присутнима материјал у коме су навели 32 тачке за слободу медија, којима ће се, како се наводи, Грађански блок 381 руководити по преузимању одговорности за вођење државе.

Неке од тачака су да ће се медијске одлуке доносити у надлежним институцијама, уз поштовање међународних стандарда и у сарадњи са релевантним новинарским и медијским удружењима, стручним организацијама и организацијама цивилног друштва.

Затим, уважиће се закони којима се казује да су јавни функционери дужни да трпе виши ниво критике, као и да ће се на сваки напад или претњу упућену новинарима оштро реаговати и, у складу са законом, ефикасно санкционисати.