Надгробни споменик са ликом руског председника

Још једна лажна надгробна плоча са именом и фотографијом руског председника Владимира Путина појавила се у Русији.

Споменик је овај пут постављен у југозападном граду Воронежу, пише редакција Радија Слободна Европа на енглеском језику.

– Невероватан лопов и лажов. Политички леш – написано је у тексту уз Путиново име, иницијале, годину рођења, и у којем је 2019. наведена као година смрти.

Фотографије инсталације појавиле су се 5. јуна на Твитер налогу ‘Агит Русије’, који припада групи која себе назива “федералним каналом агитације, вести и уличних протеста у Русији”. У накнадном посту групе пише да је фотографију послао анонимни пошиљалац, преноси ЦДМ.

Била је то једна у низу сличних инсталација у последњих неколико седмица. Од марта, у најмање осам градова уочене су лажне надгробне плоче с Путиновим лицем, што је део координиране протестне кампање.

Први се појавио у граду Набережње Челни, у Татарстану, 10. марта. Двоје активиста касније су ухапшена због наводне умешаности.

Убрзо након тога, лажна надгробна плоча појавила се у Москви, а трећа у Берлину. Активисти су 3. априла поставили плочу преко пута чувеног Катедрала Светог Исака у Санкт Петербургу, привукавши значајну пажњу.

Група ‘Агит Русија’ је преузела одговорност за неке од надгробних плоча. У интервјуу за новински портал Медуза у априлу, портпарол Григориј Кудријавцев изјавио је да је група оформљена како би “попунила рупу” коју је за собом оставио недостатак уличних протеста у Русији.

Покрет је заједница људи различитих старости и политичких погледа. Они су уједињени заједничком жељом да се боре против диктатуре и тоталитаризма, те Путинове пропаганде – рекао је он за портал.

Кудријавцев је објаснио како активисти групе ‘Агит Русија’ радије остају анонимни и већина њих се међусобно не познају.

Можда је међу најжешћим акцијама покрета она из децембра 2018. године, када су активисти поставили плакате широм подземне железнице у Санкт Петербургу, на којима су Путин и премијер Дмитриј Медведев приказани у божићним шеширима како нуде новогодишње честитке.

– Наш дар за вас је раст цена, пораст комуналних рачуна, пораст цена гаса, подизање старосне границе за пензионисање – писало је на плакатима, чиме се алудирало на неке од најконтроверзнијих политичких одлука које је руска влада донела последњих месеци.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here