Амерички државни секретар Мајк Помпео разговарао је са лидерима Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата о борби против „војне претње Ирана“ уз помоћ стварања међународне коалиције у коју би биле укључене азијске и европске земље.

Помпео се у Уједињеним Арапским Емиратима срео са принцом престолонаследником емирата Абу Даби шеиком Мохамедом бин Заједом ал Нахјаном којем је покушао да „прода идеју“ администрације председника Доналда Трампа о поморској безбедности у Персијском заливу, у време појачаних тензија са Ираном.

Помпео је наводно пренео престононаследнику да тај план предвиђа укључивање УАЕ, Саудијске Арабије и још 20 земаља, преноси АП.

Помпео је, у присуству новинара који су путовали са њим, рекао престолонаследнику да би се план ослањао на учешће регионалних савезника и њихових војника.

Помпео је у Уједињене Арапске Емирате допутовао након посете Саудијској Арабији, где је са краљем Салманом и престолонаследником Мохамедон бин Салманом у Саудијској Арабији разговарао о заштити бродова у Персијском заливу.

Пре поласка у Саудијску Арабију, Помпео је најавио да ће разговарати са званичницима у Персијском заливу, као и у Азији и Европи јер планира стварање међународне коалиције против Ирана.

Амерички председник раније данас је потписао указ којим се, након обарања америчког дрона прошле недеље, уводе додатне санкције Ирану.

Он је додао да ће те санкције бити усмерене на врховног вођу те земље ајатолаха Али Хамнеија.


Д.К.

Оставите Коментар