Познати етнолог др Драгомир Антонић преминуо је у 72. години. Написао је неколико књига, као и сценарија за више од четрдесет емисија о народним обичајима.

Драгомир Антонић рођен је 1948. године у Чачку.

Радио је у Етнографском институту Српске академије наука и уметности (САНУ), био је директор Етнографског музеја у Београду, а затим је радио у сопственој агенцији за етнографске и сродне услуге. Био је и члан Управног одбора РТС, као и стални спољни сарадник у Научном програму.

Написао је Српски народни календар, Обичајник код Срба, Посни јеловник, Обичајни бонтон, Бомбардовање се наставља, Све о афродизијацима, Обичаји о Божићу, Посни кувар, као и сценарија за више од четрдесет емисија о нашим народним обичајима.

На Хиландару је био 50-60 пута, а године 1983. снимио је филм Живот у манастиру Хиландар.

Од 2012. сваке године је објављивао Српски народни календар, у коме су описани обичаји шта је добро а шта није започињати и радити сваког дана у години.

Од 1976. до 1980. године Антонић је креирао и руководио „Етнолошким пројектима проучавања традиције и променама у народној култури“ на акцијама Младих истраживача Србије, чији је један од оснивача. Радио је на више пројеката Етнографског института САНУ.

Од 1991. до 1995. учествовао је као аутор и вођа етнолошке теме у мултидисциплинарном пројекту Географског института САНУ, Владе Србије и општине Штрпце „Економски, природни, хидролошки и туристички потенцијали Шар-планине и Сиринићке жупе“.

Сарадник је на тротомној Енциклопедији православља, а у разним домаћим и страним часописима објавио је више од стотину научних, стручних и популарних радова из области етнологије.

Аутор је и оснивач духовне манифестације Сабор хорова православних монахиња у селу Четереж у општини Жабари.

Оставите Коментар