Српска војска могла би ускоро добити ново оружје из Русије, а највероватније се ради о систему Панцир за борбу против дронова као и систему Красуха.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да ће војска и полиција Србије добити најновију опрему и наоружање из Русије, у складу са постојећим споразумима и уговорима.

  • О томе не можемо говорити док се не догоди. Али, апсолутно је сигурно да ће војска и полиција полиција куповати најсавременије технологије, између осталог и оне које производи Руска Федерација – рекао је Вулин за РИА новости.

Међутим, поставља се питање које би то ново оружје могло да стигне из Русије.

Аутор „Војнополитичке осматрачнице“ Андреј Млакар каже за 24sedam.rs да Србија и Русија имају одличну сарадњу последњих година и да је наша земља набавила већину наоружања из Русије.

  • Ту мислим пре свега на ПВО систем Панцир-С1Е, затим хеликоптере Ми-35М, транспортне Ми-17 и донацију 30 модернизованих и ремонтованих тенкова В-72МС и извиђачких возила БРДМ-2М – каже он.

Додаје да би Србија могла да у будућем аранжману са Русијом купи још система „Панцир“ али и нека нова оружја.

  • Пре свега Србија ће највероватније набавити још три батерије система Панцир-С1МС специјализованих за рат са дроновима. Затим ту је систем за електонску борбу Красуха. У опцији је такође и у наредним деценијама набавка новог вишенаменског ловца а неки тврде да би то био МиГ-35 – каже Млакар.

Он додаје да би у обзир могла доћи и набавка нових симулатора за обуку, затим сетова за активну заштиту тенкова или реактивни оклоп за модернизацију тенкова М-84.

  • Такође, транспортни хеликоптери Ми-17, као и борбене хеликоптере Ми-35, којих би требало једно 10 или 11 да би се се комплетирала противоклопна ескадрила. А ту су противоклопна средства, пре свега „Корнет“ за који смо изразили интересовање за куповину – објаснио је Млакар.

Иначе, Србија је до сада од Русије купила неколико нових јуришно-десантних хеликоптера Ми-35М и транспортних хеликоптера Ми-17. Такође, Москва је Београду поклонила авионе МиГ-29, 30 тенкова Т-72С и 30 борбених оклопних возила БРДМ-2.

Р. Марковић

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар