Владика је навео да су многи били спремни да олако осуђују и пресуђују другима, па су тако црква и патријарх Иринеј били понекад изложени неправедним судовима и осудама.
Наш патријарх Иринеј био је делатни сведок свих речи јеванђеља, човек мира, оваплоћење мира, мироносац и миротворац међу људима, а пре свега, у сопственом народу, истакао је епископ бачки Иринеј у беседи, у оквиру литургије над одром почившег поглавара СПЦ.

Неки су, каже, на своју и нашу срамоту, говорили и писали да патријарх није довољно савремен и да нема осећања за савременог човека, други да је ригидан и да показује нетрпељивост коју приписују и читавој цркви, а трећи како је сувише попуствљив и спреман на компромисе, чак и на „труле компромисе“.

  • На срећу, ништа од свега тога није истина, зато што је наш патријарх Иринеј, како му је и име гласило, оно које је добио на крштењу, али и потоње монашко, био човек мира, оваплоћење мира, мироносац и миротворац међу људима, хришћанима, међу народима, а пре свега у свом сопственом народу, чији је духовни отац био у последњих 10 година – рекао је епископ бачки.

Он је навео да је патријарх Иринеј био предстојатељ цркве у времену које није нимало лакше од ранијих, а све је то, каже, он морамо да преживи и у свему томе да пружи истински светосавски и косовско-лазарвески одговор на сва питање и искушења.

irinej
  • Зато је и био омиљен код огромне већине људи, пре свега код људи са духовном и црвквеносм свешћу и савешћу. Сви су разумевали његову доброту, не само људски, већ јеванђељску, коју је његова личност зрачила – рекао је владика Иринеј,

Истакао је да је преминули поглавар СПЦ на сва неразумевања умео да узврати пажњом, добротом и добрим делима, управно према онима који су му наносили неправду.

  • Био је у односу са свима, са другима неправославнима, и нехришћанима, у сваком сусрету, искрен, отворен, добронамеран и са истом добротом и љубављу их је примао и разговарао. О томе сведоче и бројни изрази саучешћа – рекао је еписком бачки.

Владика је цитирао две реченице, како је рекао, спрских интелектуалаца, „представника стварне, а не лажне интелектуалне и кутлурне елите“, који у патријарку Иринеју навели:

  • Његова мекоћа је била његова снага, а његова уздржаност – његова мудрост. Мирна рука патријархаИринеја је, без реторике и помпе, чврсто држала комрило наше цркве, гледајући да никад не заборави српску државу и да се никада не одрекне српског народа и нашег светог Kосова и Метохије – рекао је епископ бачки и додао да је за то имао пуну подршку свих у цркви.
irinej

Владика бачки је приметио и да се данас у свету говори, „виче и кличе“, пише и објављује о миру, док истовремено, мир, ни спољашњи као одсуство ратовања, а поготово унутрашњи, духовни мир – као да никада није био удаљенији од човечанства, па нажалост ни од православних хришћана.

  • То је зато што људи заборављају основу истину, да је мир међу нама и у нама немогућ ако нема мира са богом, који је, како каже апостол Павле – мир наш – рекао је владика.

Kако је рекао, он је мир наш, јер је он онај који нас људе, и једне и друге, саставља у једно, разрушио је ограду грехова која раздаваја. Он од свих нас ствара једног новог човека, не укида ниједну нашу појединачну личност, већ отвара перспективу и могућност да свако од нас, у цркви узраста у благодатне богољуде.

  • Наш патријарх, чија се душа заједно са нама моли данас, спремајући се за блажени пут којим свака душа иде, растављајући се од тела, својом личношћу је био делатни сведок свих речи јеванђеља – рекао је епископ бачки Иринеј.Био је и мироносац и миротворац и међу хришћанима и међу народима, а пре свема међу свом народу, оценио је Иринеј бачки.
irinej

Додао је да је патријарх Иринеј и према припадницима других религија и народа у разговору био отворен, искрен, добронамеран.

Он се позвао на речи глумца Милоша Биковића о патријарху Иринеју „његова мекоћа је била његова снага, а његова уздржаност била је његова мудрост“, као и речи мадатара црногорске Владе Здравка Kривокапића: „Био је велики човек који је у тешким временима чувао Цркву и чврсто држао њено кормило. Одликовали су га мудрост, скромност и посвећеност Богу и људима“.

  • Он није умро, он спава. Да се пробудимо сви, душа не умире ни после смрти. То ће бити ако Бог да вечна заједница љубави, задница праведних, сабор светих – казао је Иринеј.

Leave a Reply