Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је да Србија не смије да престане да памти и подсјећа, а земље које су признале лажну државу Kосово не смију да се праве да њихови штићеници нису некажњено спровели прво велико етничко чишћење у 21. вијеку, саопштено је из Министарства одбране Србије.
– Ако је свет заборавио да се прије 16 година десио погром над Србима на Kосову и Метохији, Србија није. Прије 16 година шиптари су убијали и протјеривали, палили и уништавали све што је било српско – рекао је Вулин.

Он је истакао да је два дана свијет мирно посматрао како горе иконе и људи.

– Да нису горили Срби неко би нешто рекао или урадио. Прије 16 година сви су окренули главу од Срба на Kосову и Метохији, чак је и тадашња власт у Београду пропустила да пошаље војску или је бар покрене – навео је Вулин.
Он је нагласио да за злочине нико није одговарао, а протјерани Срби се никада више нису вратили.

– Лаж којом је све почело, да су Срби својим псима натерали шиптарску ђецу у Ибар, никада није демантована и они који су је пустили нису се извинили. Свако ко је ћутао док је 2004. године трајао погром над Србима носи исту одговорност као и они који су палили цркве и људе – закључио је Вулин.

Парастосом који је у Манастиру Грачаница служио Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије и полагањем цвијећа испред умјетничке инсталације Мисинг у дворишту Дома културе у Грачаници данас је обиљежено 16 година од мартовског погрома у којем је убијено 19 људи, протјерано 4.000 Срба, уништено око 900 српских кућа, оскрнављено или спаљено 39 цркава и на хиљаде споменика по гробљима широм Kосмета.

Оставите Коментар