Шешељ је у Храму чекао сакривен у шпајизу скоро пет сати да Путин дође, а онда је искочио испред њега и председника Србије Александра Вучића.

Војислав Шешељ, лидер СРС-а, се приликом посете председника Руске Федерације Владимира Путина сусрео са њим у Храму Светог Саве, мимо свих протокола.

– Ван сваког протокола, у крипти Храма Светог Саве, први пут сам успео да се сретнем с руским председником Владимиром Путином. Кад сам изненада бануо пред изненађену председничку свиту, Путин ме је одмах препознао, срдачно се насмејао и пружио ми руку. Десет минута смо разговарали стојећи – рекао је тада Шешељ и испричао како је у Храму чекао сакривен у шпајизу пет сати да Путин дође.

– Ја сам у Храму био скривен у неком шпајзу пуних пет сати и ту сам чекао да Путин дође. У тој просторији се контролишу вентилациони уређаји и још је нека опрема ускладиштена. Седео сам на неудобној столици и једва сам жив остао. У неким моментима сам помишљао и да одустанем, али проблем је био што ја одатле нисам могао изаћи. Било је пуно наше полиције испред – БИА, САЈ, Жандармерија, али још више руских агената наоружаних до зуба. Рачунао сам, можда би ме ови наши препознали, па не би одмах пуцали, можда би ме само везали, али ови руски ме не знају… Седео сам ту где сам, а за тих пет сати нисам могао ни до тоалета да одем, дехидрирао сам, промукао, изгубио глас начисто… – рекао је Шешељ за Ало!

Многи су се након тога јавили са тврдњама да до сусрета није дошло, јер га нико на преносу уживо није видео, али убрзо су се појавиле фотографије које доказују супротно.

– Када сам схватио да је он ту, одмах сам изашао. Стао сам испред њега и почео да говорим, а његова преводитељка је одмах реаговала. Био сам толико концентрисан да ми је свака реченица била прецизна, без граматичких грешака, кристално јасна. Иначе, у моменту када сам се појавио, сви су били запрепашћени. Путин ме је препознао. Онда се срдачно насмејао и пружио ми је руку. Ја сам се представио, он је одмах рекао да зна ко сам и све о мени, да зна за моју странку. Рекао сам му да смо ми против уласка у ЕУ, да смо за унију са Русијом, он је климнуо главном у знак подржавања таквог нашег става. Рекао је онда да зна за моје робијање у Хагу – испричао је Шешељ и напоменуо да се у разговор тада укључио и председник Александар Вучић.

Фото: alo.rs
Фото: alo.rs

Он је рекао: „Па, Војо, за тебе сви у Русији знају, не мораш да објашњаваш ко си“. А патријарх је био толико шокиран да сам мислио да ће се онесвестити сваке секунде. Онда сам се и њему обратио и ето тако је све то било – каже Шешељ коме у прилог овој причи сведочи још једна фотографија са тог сусрета на којој председник Србије са осмехом гледа руковање Путина и лидера СРС-а.


Ј.Ђ./ М. И.