Трка сећања на хероје Кошара одржана је данас од Новог Београда до банатског места Дебељача, у дужини од 108 километара, по један километар за сваког од 108 хероја, који су дали животе током НАТО агресије, саопштио је „Српски центар за иновативни и одрживи развој-Крин 1111“.

Трка је организована путем Фејсбук странице „Хероји Кошара“, почела је јутрос у 3.00 часа и трајала 11 часова, а учествовало је 12 тркача, уз пратњу три возила и медицинске екипе.

My Website

Симболично је почела на Булевару Хероја са Кошара на Новом Београду, а завршена у 14.00 часова у банатском мјесту Дебељача, код споменика хероју Кошара Тибору Церни, гђе су организатори и учесници положили венац на споменик.

  • Србија се 1999. године бранила на Кошарама. Неколико стотина наших младића зауставило је непријатеља који је био вишеструко надмоћнији у људству, наоружању, артиљеријској и авијацијској подршци. Као што грчка историја памти Леонидиних триста Спартанаца у Термопилском кланцу, тако и ми треба да памтимо наше хероје са Кошара – рекао је учесник трке Стефан Илић.
My Website

Он је поручио да млади у Србији треба да чувају сећање на подвиге хероја са Кошара, а да о њиховој храбрости и пожртвованости треба више да се пише у школским уџбеницима.

Како наводе са Фејсбук странице „Хероји Кошара“, трку су организовали да би још једном подсетили на пакао кроз који су прошли голобради младићи бранећи право српског народа на слободу.

My Website
  • Никада не смемо да заборавимо хероје Кошара, не само оне који су тамо положили своје животе, него и ветеране који су прошли кроз голготу Кошара. Требало би да сви урадимо колико можемо да се побољша њихов статус и да држава системски брине о њима и њиховим породицама – закључили су организатори.

Фејсбук страница „Хероји Кошара“ окупља 50.000 поштовалаца хероја са Кошара на којој се могу видети аутентичне приче и фотографије из ратних дешавања на Косову и Метохији.

Оставите Коментар