Kада би вас неко у пола ноћи питао: „Kоји је главни град Републике Српске?“, као из топа бисте одговорили: „Бањалука“.

Знате онај осећај када играте „Занимљиву географију“ и треба да кажете главни град на слово „Б“, а пошто знате да ће сви рећи Београд, ви напишете Бањалука, сигурни да ћете освојити максималан број поена на овом питању. И гле чуда, не добијете ништа, јер Бањалука није главни град Републике Српске, иако сте били убеђени да јесте.

Ово су нека питања о којима већина нас и не размишља јер смо сто посто сигурни да знамо тачан одговор, као што знамо да је Београд главни град Србије, да је небо плаво, а 2+2 су 4. Чак смо толико убеђени да бисмо и „руку ставили у ватру за то“.

И када би вас неко у пола ноћи питао: „Kоји је главни град Републике Српске?“, као из топа бисте одговорили: „Бањалука“.

А то није тачно.

Главни град РС је, веровали или не, Источно Сарајево. Република Српска, неформално Српска, један је од два ентитета у Босни и Херцеговини, поред Федерације Босне и Херцеговине. Налази се у југоисточној Европи, тачније на западном делу Балканског полуострва.

Највећи град је Бањалука, али не и главни, и у њему се налази седиште већине институција Републике Српске.

Бањалука представља политички, административни, финансијски, универзитетски и културни центар Републике Српске. Према коначним подацима Пописа становништва у БиХ 2013. године, Бањалука са ширим подручјем има 185.059 становника. Основана је 1494. године.

Са друге стране, Сарајево или Источно Сарајево је насељено место у граду Источном Сарајеву. Највећи део прератног насељеног места Сарајево припада Федерацији БиХ, а мањи периферни делови припадају Републици Српској.

Према коначним подацима Пописа становништва БиХ 2013. године за Републику Српску које је издао Републички завод за статистику у Граду Источном Сарајеву је пописано 59.916 становника, а према коначним подацима Агенције за статистику БиХ 61.516 лица. Град је основан 1461. године.

Свакако, не очајавајте, јер ни грађани Источног Сарајева у анкети која је недавно спроведена нису знали да живе у главном граду свог ентитета. Ми смо изашли на улице Београда да проверимо да ли неко зна да Бањалука није главни град (видео на почетку текста).

Градови који такође уносе забуну

Бањалука није једини „главни“ град због којег ћете се избламирати пред пријатељима. У свету постоји још неколико градова, за које, при првом спомињању неке државе, помислите да су њихове престонице.

Тако многи људи када чују Швајцарска, помисле да је главни град Цирих, а то није тачно. Заправо је Берн, иако Цирих важи за центар земље, у којем су многе фирме, факултети, културни и друштвени догађаји.

Исто важи и за Истанбул. Иако сте можда убеђени да је управо Истанбул престоница Турске, тачан одговор је Анкара.

Kада чују Шпанија, многи људи одмах помисле на Барселону, мислећи да је управо она престоница ове дивне земље, а то није тачно. Главни град је Мадрид.

--

Leave a Reply