Током симулације нуклеарног напада снимљена је унутрашњост бомбардера Б-52. Захваљујући снимку испливали су неки детаљи који до сада никада нису виђени.

Видео приказује припреме за стратешки узлет бомбардера, укључујући и покретање мотора. Први детаљ, који никада раније није откривен, јесте контролна табла за нуклеарно оружје.

Тако на 27. секунди снимка можете видети прекидаче за активирање нуклеарног оружја, откључавање оружја (са леве стране) и дугме за активацију.

Затим се на 35. секунди снимка примећују два дугмета. Горњи је прекидач за аутоматско или ручно покретање. Пошто је одабран ручни режим, пилот мора да притисне дугме како би извршио нуклеарни напад.

На крају снимка можете видети да пилот носи такозвану ПЛЗТ кацигу. Сврха те кациге је да заштити очи пилота од бљеска нуклеарне експлозије, јер их она може ослепети и до 10 минута.

Та кацига има провидне кристале који се аутоматски боје када детектују интензиван сјај. Оне су обично херметичке упаковане, објашњено је на порталу “Евијејшонист“.

Ове слике је направио Џеф Болтон. Он је први човек који је објавио видео-снимак из кабине бомбардера Б-2 током лета.

Leave a Reply