Кинеска економија се развијала веома брзо током последње две деценије, постајући највећи светски извозник. Та роба је преплавила је Русију, смањујући извозни удео ЕУ. Променљиво глобално окружење помогло је преусмеравању економских односа Русије на исток, посебно према Кини. Кинеско-руске везе такође се развијају у контексту велике кинеске иницијативе Појас и пут.

Оваква ситуација намеће питање у којој мери би Кина могла да замени ЕУ у Русији, у погледу трговине, инвестиција и позајмљивања новца. У радном документу Брисела (написаном уз подршку Експертске мреже ЕУ за спољну политику) оцењено продубљивање економских веза Русије са Кином и шта то може значити за ЕУ.

Подаци бацају светло на нека кључна питања на која креатори политике ЕУ треба да обрате пажњу. Од 2002. године удео ЕУ у руском увозу смањен је са 53 одсто на око 40 одсто, док је удео Кине порастао са мање од 3 на 21 одсто.

Стога ЕУ и даље доминира, али оно што се извози у Кину мења се – и то би такође требало да изазове забринутост. Удео домаћег садржаја у роби коју Кина продаје свету је у порасту, а кинески извоз све више замењује извоз из ЕУ на руско тржиште, нарочито у секторима са великим капиталом. Значајна преклапања су возила, индустријске машине, електроника и металне компоненте.

У погледу улагања, кинеско рушење положаја ЕУ у Русији је мање очигледно. Иако су кинеске инвестиције широм света у 2016. и 2017. години порасле, изложеност Кине у Русији је ограничена и остаје много мања него у ЕУ. Кинеске инвестиције у Русију су чак пале на -13 милиона долара у 2018. години.

Индустријски фокус кинеских инвестиција такође се врло разликовао од ЕУ интереса.

У 2018. години, највећи циљ кинеских директних инвестиција у Русији био је сектор некретнина.

Компаније из ЕУ имају много шире интересе за производњу и неколико услужних сектора, укључујући велепродају и малопродају. Ипак, изгледа да је куповина кинеских нафтних компанија у 2019. години удела у једној од најзначајнијих руских компанија, произвођачу природног гаса Новотеку, изгледа да указује да Русија постаје главни стратешки партнер за Кину.

Кредити ЕУ Русији су у међувремену опали у контексту санкција. Али кинеско финансирање пројеката у Русији се непрестано повећава. Ипак, ЕУ је и даље много већа финансијска изложеност од Кине у Русији. Портфељна улагања ЕУ у Русију су очигледно већа од кинеских портфељских улагања. Што се тиче банкарских зајмова, иако нема званичних статистика о улози кинеских банака као прекограничних зајмодаваца, знакови су да кинеско финансирање пројеката, иако расте, још увек не одговара чак једној трећини протока кредита ЕУ у Русију.

Европа је и даље највећи руски трговински партнер, зајмодавац и инвеститор, али Кина брзо напредује, посебно у вези са трговином и финансирањем пројеката. На основу података о трговини најјасније се показује конкуренција између ЕУ и Кине на руском тржишту, при чему је ЕУ изгубила тржишни удео, а Кина повећала додатну вредност свог извоза у Русију.

Оставите Коментар