Талибани су берберима у авганистанској провинцији Хелманд забранили да бријају или шишају браде својих муштерија, запретивши им казнама, јавља Би-би-си.

Талибанска верска полиција у Хелманду тврди да се бријањем или шишањем браде крши оно што они сматрају исламским законима.

Неки власници фризерских салона у престоници Кабулу потврдили су да су и они добили слична наређења, што наговештава повратак строгим правилима која су била на снази у периоду претходне владавине талибана, упркос њиховим обећањима да ће спроводити блажу форму државне контроле, преноси Би-Би-Си.

Од преузимања власти прошлог месеца, талибани спроводе оштре казнене мере над својим противницима, а у суботу су борци ове организације убили четворицу оптужених отмичара и њихова тела обесили на улицама у провинцији Херат.

У наредби упућеној фризерским салонима у јужној провинцији Хелманд, талибанске власти су упозориле да се мора поштовати шеријатски закон који не дозвољава шишање и бријање браде.

  • Нико нема право да се жали – пише у објави.
  • Борци талибана стално долазе и наређују нам да престанемо са шишањем браде. Један од талибана ми је рекао да могу и тајно да спроводе контролу – изјавио је један фризер из Кабула.

Други кабулски фризер, који води један од највећих градских салона, рекао је да га је позвао неко ко се представио као државни службеник и наредио му да „престане да следи америчке стилове“ и да никоме не брије нити шиша браду.

Оставите Коментар