Потресна прича је средином августа расплакала читав свет, али је сада коначно добила срећан крај.

Снимак једномесечне бебе коју родитељи предају америчком маринцу преко бодљикаве жице на аеродорому у Кабулу расплакао је читав свет овог лета након што су талибани поново преузели контролу над читавим Авганистаном и натерали на десетине хиљада људи да спас траже ван граница те земље.

Многи су били толико очајни да су сопствену децу давали надајући се да ће макар она имати бољу будућност, негде далеко од талибанске страховладе.

Прича бебе са потресне фотографије ипак је добила срећан крај. Како преносе амерички медији, она сада, заједно са својим родитељима живи у америчкој држави Аризони, а медијима су открили детаље драме која се одвијала на дан кад је настао чувени видео-запис.

Читав месец је бебин отац Хамид живео на аеродрому у Кабулу, где је помагао америчким маринцима у евакуацији. Није могао да напустити заштићено подручје па зато није могао ни да упозна или узме у наручје своју тек рођену бебу. Успео је само да назове своју супругу Садију након што је прошла тежак порођај.

  • Добили смо информацију да су људи убијани или су нестајали. С обзиром на то да сам био повезан с војском, знао сам да је мој дом следећа мета. Није било питање хоће ли, него када ће – испричао је Хамид, преноси ЦБС.

Његова супруга је зато 19. августа спаковала њихове ствари и с бебом старом тек 16 дана упутила се на аеродром. Све ствари су јој узели на контролном пункту – документе, готовину, злато… С новорођеном бебом се пробијала испред аеродрома у Кабулу кроз очајну гомилу људи, све док је није угледао Хамид који се налазио с друге стране ограде.

Гомилу су растеривали воденим топовима. Многи су били повређени, а Хамид је страховао да ће гомила прегазити и његову супругу и дете. Маринцу који се налазио на возилу уз ограду бодљикаве жице показао је своју бебу.

  • Рекао ми је да једино може да је подигне преко бодљикаве жице, али да може бити повређена. Ризиковао сам. Радије бих да се повреди него да умре – испричао је отац.

Хамид је помогао маринцу да му ноге буду стабилније, што му је омогућило да се нагне довољно далеко да зграби Лију за десну руку и подигне је преко бодљикаве жице. То је био тренутак када је Хамид први пут упознао своје новорођенче. Држао ју је два минута, пре него што се вратио да помогне у евакуацији. Садија се срушила од исцрпљености, а он је још морао да смисли како њу да изведе. Предао је Лију маринцу, не знајући где ће бити одведена, ни када ће моћи поново да буду заједно.

  • Тог дана сам предао своје дете потпуном странцу. Знао сам да је маринац и веровао сам да ће моја ћерка бити на сигурном – рекао је у интервјуу.

Неколико сати касније, након што је Садија успела да прође кроз ограду, Хамид је отишао да потражи своју бебу. Касније тог дана сви троје укрцани су у авион који је полетао из Кабула и евакуисани су с осталима.

  • Срце ми се сломило, ја сам био унутра и имао сам некога да пребаци моју ћерку преко жице. Било је на хиљаде других који нису имали ту прилику – додао је Хамид.

Leave a Reply