Нашу велику светињу, цркву Богородице Љевишке, која се налази у Призрену, Албанци су спалили до темеља током мартовског погрома 2004. године.

Градња цркве је завршена 1307. године, а изграђена је по налогу краља Милутина Немањића.

То значи да је ова српска светиња чак 38 година старија од Нотр Дама, који је тешко оштећен у пожару пре два дана. Изградња Нотр Дама је почела 1163, али је катедрала завршена 1345. године.

После ослобођења Косова 1912. цркви је враћена првобитна намена, и поново је постала центар српске културе на Косову.

Ова светиња је тек 2006 уписана на УНЕСКО-ву листу светске баштине, и заједно са манастиром Дечани означена је као део светске баштине који је у великој опасности.

Иако су војници КФОР „чували“ цркву, током погрома Срба 2004. године дивљачки је оскрнављена заједно са још 35 српских светиња.

Албанци су пре спаљивања Богородице Љевишке оскрнавили фреске, иконе и остале реликвије из ове цркве, и тиме још једном показали да мрзе све што је српско и да им ништа није свето.

И док цео свет плаче за круном Париза, како називају Нотр Дам, нико осим самих Срба није ни сузу пустио за Светом Богородицом Љевишком, која је горела док су се Албанци дивљачки радовали над згариштима српских светиња.

И данас се наставља уништавање ове цркве, пошто Албанци константно пљачкају и односе све оно што нису успели да спале.

Оставите Коментар