Никола Груевски, бивши премијер Македоније, за „Блиц“ прича о политичкој кризи која потреса његову земљу, о односу са опозицијом, албанским партијама и опасностима усвајања тзв. Тиранске платформе.

Фото: Промо / Промо

Турбулентно македонско пролеће још није донело решење кризе изазване одбијањем председника ове државе Ђорђа Иванова да мандат да Зорану Заеву како би формирао нову владу.

Под којим условима бисте дали подршку Зорану Заеву у формирању владе?

– Зоран Заев ће добити нашу подршку само ако осуди и одбаци платформу из Тиране и јавно се обавеже да неће реализовати ниједан њен елемент. Он то није прихватио.

Како ће Македонија изгледати уколико дође до владе коју би водили Заев и албанска коалиција?

– Македонија ће постати бинационална држава са два формална језика. Остале етничке заједнице које су део богатства садашње мултиетничке Македоније биће бачене у други план. Постепено ће почети процес кантонизације или федерализације која ће разбити унитарност земље. Албанске партије не одступају од услова да македонске банкноте постану двојезичне, као и униформе безбедносних сила. Почеће дебата за химну, грб и заставу која ће пре или касније резултирати њиховом променом. За сада то називају дебатом јер немају двотрећинску већину да би их променили. Да је имају, то би одавно било промењено.

Фото: Prime Minister’s Office of Macedonia / Promo

Зоран Заев каже да је прича о тужби за геноцид против Србије измишљотина која је потекла из ВМРО-ДПМНЕ. Који је ваш одговор?

– Заев је константни лажов. Ми не морамо да кажемо ништа, довољно је да прочитате Тиранску платформу. Тамо се тражи осуда геноцида над Албанцима у периоду 1912-1956. Коалициони партнер Заева, албански посланик Зијадин Села поновио је овај свој став и са скупштинске говорнице га надоградио оптужницом да је геноцид над Албанцима настављен до данас. Села је чак негирао постојање македонског идентитета и оспоравао постојање македонског народа. Кад смо говорили да је Заев уцењен и да је стављен у функцију сценарија за рушење идентитета Македоније, он је тврдио да је сценарио само у нашим главама. Верујем да је јасно да смо били у праву.

Сматрате ли да би у Македонији могао да се деси косовски сценарио уколико се испуне сви албански захтеви? Верујете ли да је то корак ближе ка стварању Велике Албаније?

– „Албанци треба да траже сва права. Уколико се Заев повуче, све албанске политичке снаге под хитно морају да се удруже и помогну да се одржи референдум за проглашење самосталности. Албанци из ОВК су рекли да ће по сваку цену бранити Илириду (део Македоније који Албанци теже да отцепе). Ми им данас кажемо – нисте сами, Албанија је са вама! Заједно можемо да одбранимо свету земљу Илириду. Она је албанска! Албанија на четири вилајета, Албанија са осам милиона Албанаца.“ Ово је цитат албанске посланице Месиле Доде која је колалициони партнер премијера Едија Раме, једног од креатора Тиранске платформе. Зар има потребе за коментаром на једну овакву изјаву? Ми смо је као партија осудили, и осећамо обавезу да преузмемо све што је у нашој моћи да спречимо остварење оваквих националистичких идеја за стварање велике државе. Први корак у том смеру је супротстављање Тиранској платформи. Заев нити је осудио ову изјаву, нити је одбацио тиранску платформу.

Фото: Prime Minister’s Office of Macedonia / Promo

Страни медији попут „Форин полисија“ су писали да би у случају кризе у албанско-македонским односима могло чак да дође до распиривања сукоба на Балкану. Сматрате ли то могућим сценаријом?

– Неретко смо били сведоци да се конфликт са једног места прелије на друго. Балкан је специфично подручје. Ту се преламају многи регионални али и глобални интереси, нажалост, бачена искра у једној земљи може да запали ватру и у осталим. Видимо да има великих тензија у више земаља региона. Било би наивно да се искључи било који сценарио, али је на нама да радимо на превазилажењу проблема и да не дозволимо да ово стање ескалира.

У протеклих 20 година Џорџ Сорос је узурпирао цео невладин сектор у Македонији и ставио га на располагање СДСМ-у

Поједини македонски медији су пренели вашу изјаву у којој за главну подршку Заеву оптужујете Џорџа Сороса?

– СДСМ и невладине организације под контролом Сороса функционишу у тоталној симбиози. Протеклих 20 година Сорос је узурпирао цео невладин сектор у Македонији и ставио га на располагање СДСМ-у. Помоћ је и финансијска и персонална и логистичка. Сведоци смо да први људи невладиних организација под контролом Сороса преко ноћи постају посланици СДСМ и бране партијску политику. Реч је о једном лажном невладином сектору, а 90% активних НВО контролише и финансира управо Сорос.

Фото: Wikimedia / RAS Srbija – Džordž Soros

Имате ли симпатије Русије, и колико вам оне значе, с обзиром на то да су и из Кремља стигле поруке подршке вашој иницијативи о новим изборима?

– Да ли постоје симпатије најбоље је да се пита формална Москва. ВМРО-ДПМНЕ је прозападно оријентисана партија и један од наших стратешких приоритета је чланство у ЕУ и НАТО, као и да покушава да искористи пропусте у политици ЕУ. За мене није неочекивано да Русија има своје интересе на Балкану и у Македонији. Верујем да сви праве процене око својих позиција и интереса, али оно што мене занима су интереси Републике Македоније и њених грађана. Ја сам убеђен да би нови превремени парламентарни избори, који би се одржали у исто време са редовним локалним, би могли да буду излаз из актуелне политчке кризе. На тим изборима грађани би могли да кажу своје мишљење о тиранској платформи. Верујем да се сви међународни представници у Македонији полако уверавају да је недопустиво да се потписују платформе у суседним земљама које би биле предмет договора будуће коалиције. Верујем да сви међународни представници у Македонији полако схватају да је неприхватљиво да се тражи да се поштује глас Албанаца у Македонији, а да се игнорише глас Македонаца у Македонији.

Зоран Заев

У недавној изјави за Блиц, др Саво Климовски је рекао да Зоран Заев и они који га подржавају журе да преузму власт у Македонији пре него што Доналд Трамп преузме све конце у америчкој администрацији. Сматрате ли да ће Трамп „олабавити притисак“ САД?

– Са слабљењем утицаја Сороса у Македонији и у региону, сигруно ће се променити и политичка клима, а суверено право одлучивања ће се поново вратити народу. Ја нисам човек који верује и игра на карту стране помоћи или мешање иностраних сила у унутрашње ствари Републике Македоније. Верујем да је народ довољно зрео да сам одлучи да ли му је потребна тиранска платформа или не. Да ли му је потребно редефинисање државе или није? Да ли је приоритет доношење новог закона о језицима или економија? Да ли важи правило победник са победником или не? Да ли је функција председника Скупшине предмет пазарења међу партијама и коалицијама? Ми смо сва ова питања дали као предлог теме за разговор у плану за који верујемо да може да буде излаз из актуелне политичке кризе. Са новом администрацијом у Вашингтону имамо блиске односе, то је све што могу да кажем, али поновићу да се најбоље решење може може наћи само ако сви у земљи уложимо максималне напоре.

Фото: Prime Minister’s Office of Macedonia / Promo

О односима са Србијом

Како оцењујете садашње односе са Србијом?

– Увек постоји простор за унапређење односа. Посебно кад је реч о економским везама и сарадњи. Верујем да ће од будућег продубљивања сарадње корист имати и грађани Србије и грађани Македоније.

Недавно је премијер Вучић, услед кризе у партији рекао да „Србија неће дозволити македонски сценарио“, што није изазвало баш позитивне реакције из Скопља. Како коментаришете такав иступ премијера Србије?

Разумем забринутост премијера Вучића, али не бих коментарисао туђе изјаве. Моје мишљење је да се све јасније види сценарио које се дуже време реализује у Македонији. Крајњи циљ овог сценарија је дефакторизација воље народа: промена имена и идентитета по вољи нашег јужног суседа. Уколико је на почетку било било каквих дилема или сумње, сада је ситуација далеко јаснија. Када је Заев одбио да призна изборне резултате из 2014. године са неким апсурдним образложењем за проблеме са бирачким списком сви су се смејали. Тачно је да се показало да је бирачки списак прочишћен и да су из СДСМ лагали и измислили број од 500.000 фантома, али циркус је имао други циљ а то је био да се земља уведе у нову кризу. Ту мислим на емитовање незаконито снимљених и монтираних разговора који су презентовани у контектсу који је неко смислио за Заева. Од када су почели и тај део операције, ми смо морали да се дефокусирамо са реформи и пројеката и да уложимо додатне напоре да бисмо објаснили да Заев и СДСМ лажу и манипулишу народом. Кад смо се коначно договорили да се избори одрже, и када смо рекли да прихватимо све услове које су тражили, зато што смо имали поверење у народ, они су стално постављали нове. Кад смо говорили да су сви његови наступи испред албанске дијаспоре у Швајцарској обећања која значе увод у редефинисање државе, они су се подсмевали и говорили да је то било само у нашим главама. Када су се коначно одржали избори а ВМРО-ДПМНЕ победио, они су се договорили са партијама Албанаца да су спремни да испуне све услове само да би изиграли вољу већине и да дођу на власт. Овај сценарио постаје све очигледнији, и разумљиво је неко да буде забринут да исто то може да се деси било где.

Фото: Сава Радовановић / Тањуг – „Разумљиво је да неко буде забринут да се исти сценарио може да се понови било где“, рекао је Груевски поводом Вучићеве изјаве

Да ли сте имали неког фаворита на недавним председничким изборима у Србији?

– Као председнику десно оријентисане партије разумљиво је да су моје симпатије ишле ка десници, али као човеку за мене је увек фаворит био народ, а самим тим и човек који добије подршку грађана. Ко год да је победио, убеђен сам да бисмо пронашли заједнички језик и продубили сарадњу.

Владимир Филиповић

Извор: blic.rs