Да српски народ у Црној Гори у овим мрачним и туробним временима, када однарођени и злочиначки режим Мила Ђукановића покушава да му отме вековне светиње, није сам, потврђује подршка која му непрестано стиже са разних страна – из Београда, Бањалуке, и многих других места широм света која насељавају Срби. Иако нипошто не треба умањити важност подршке коју верници Српске цркве у Црној Гори добијају од „обичних“ људи, неопходно је истаћи подршку која им стиже од личности које су се у својој професији афирмисале на европском и глобалном плану, а која сама по себи има посебну тежину. Реч је, пре свих, о прослављеном кошаркашу шпанске „Барселоне“ и звезди бројних НБА тимова, Николи Миротићу. Он се 02. фебруара т.г. путем видео поруке обратио десетинама хиљада учесника литије и молебана испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, изражавајући дивљење њиховом подухвату и подвижничком ходу до Подгорице из разних делова Црне Горе, и шаљући моћну поруку „Не дамо светиње!“

Није неопходно посебно описивати небројена доброчинства Николе Миротића према припадницима српског народа у невољи, ма где се они налазили, пошто су о томе до сада веома детаљно извештавали бројни медији. Није неопходно, али је потребно. Да се памти и никада не заборави. Како је, средином прошле године, саградио кућу седмочланој српској породици Варга – самохраном оцу и његово шесторо деце – из Борова Села у околини Вуковара. И како је у потпуности опремио дом седмочлане српске породице Којовић, родитеља и њихово петоро деце, из села Трешњевица у околини Сјенице. И најзад, како је, посредством хуманитарне организације „Срби за Србе“, донирао огромне своте новца онима којима је то најпотребније.

Никола је небројено пута помагао и манастирима и црквама Српске православне цркве (СПЦ), због чега му је у мају 2017. године у подгоричком Храму Христовог Васкрсења уручен Орден Светог Саве Првог степена, највише одликовање које додељује Српска црква. У истом том храму у јулу 2019. године потписао је петицију против усвајања лакрдије зване „Закон о слободи вероисповести“, којом Ђукановић и његови подрепашки следбеници желе да легализују отимачину светиња Српске цркве. А крајем исте године је још једном, нажалост безуспешно, апеловао на црногорске власти да не усвајају поменути документ.

Искушења којима је верујући народ у Црној Гори изложен у садашњем тренутку без сумње су бројна и веома тешка. Али док уз себе има величине као што је Никола Миротић, његова коначна победа над тлачитељским Ђукановићевим режимом делује много ближе и опипљивије.

Leave a Reply