Свештеник Милутин Тесла извештава о Божјем феномену 30. јуна 1855. године по старом календару. Тај феномен појавио се над Смиљанском долином на Петровдан те године. После годину дана, родио му се син Никола.

Николу Теслу одувек су називали „чудом на земљи“, „несхваћеним и посебним генијалцем“, а његова безвременска открића у толикој мери су задивила свет да су се о њему распредале разноразне теорије од оне „да је послат од самог Бога“, па све до оне да „није са ове планете“.

Да је теорија о Божјем послању ипак извеснија, открио је дневник Теслиног оца, свештеника Милутина, који је овај запис објавио тачно годину дана пре рођења његовог генијалног сина:

„Лепи феномен даје простоме народу повода од сваке руке судити, умнијему зритељу пак остала је мука та што га се није могао сит нагледати, јер ово појављење Божије природе толико је трајало, колико би човијек могао тако рекућ шинути дланом о длан.

Јуче била је врућина велика и воздух ладан, небо се смјешило и звијезде сјајиле како игда; наједанпут, блисну од стране истока, и као кад би забуктало триста луча потегну на запад, звијезде уклонише се, и би рећи сва природа стаде; појављење пак преко свода неба пролазећи чинило се је тако близу, као да би га из праће доватити могао, а чуло се је као далеки водопад и просипајући од себе варнице остављало је модре пруге за собом, и кад је шмркнуло за први бријег, заорило се је тамо, као да би се срушила каква велика кула, а ођек протезао се је у Велебиту на јужној страни задуго. Затијем обузе часком помрчина и миријаде свјетила небеснија остадоше преблијеђене од лица овог малог Божијег феномена.“

Занимљиво је то што Милутин Тесла извештава о „Божјем феномену“ 30. јуна 1855. године по старом календару. Тај феномен појавио се над Смиљанском долином на Петровдан те године. После годину дана, следеће 1856. године, родио му се син Никола.